Landrijt

Woonzorgcentrum Landrijt in de Eindhovense wijk Woensel biedt een combinatie van gespecialiseerde zorg, wonen en welzijn voor mensen met een bijzondere aandoening. De locatie kreeg in 2014 een compleet nieuw gebouw met een moderne uitstraling en een fijne gastvrije sfeer, waarin bewoners het gevoel van thuis ervaren. Bewoners wonen in Landrijt in de nabijheid van 24-uurszorg en vele voorzieningen om een waardevolle dag te beleven. Daarnaast bieden we in het woonzorgcentrum mogelijkheden voor dagbehandeling en activteiten van Doe & Deel. Landrijt is onderdeel van de Archipel Expertisecentra, gespecialiseerd in de begeleiding, behandeling en verzorging van mensen met bijzondere aandoeningen.

In de film over het Expertisecentra lichten we toe hoe we de gespecialiseerde zorg, behandeling, begeleiding en (eventueel) wonen bieden.

Zorg

De gespecialiseerde zorg van Landrijt is afgestemd op de specifieke zorgvragen van mensen met een bijzondere aandoening. Het gaat hierbij veelal om een ernstige psychogeriatrische aandoening (dementie) of andere cognitieve klachten met een zorgindicatie vanaf ZZP 5. De bijzondere doelgroepen/ziektebeelden waar zorg aan wordt geleverd zijn: jonge mensen met dementie, Korsakov, gerontopsychiatrische aandoeningen, hersenbloedingen-of infarcten, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Huntington, Multiple Sclerose (MS) en Parkinson. Daarnaast is Landrijt er ook voor mensen met ernstige lichamelijke zorgvragen. In alle gevallen is het mogelijk dat cliënten (tijdelijk) bij ons wonen, dagbehandeling krijgen of poliklinisch worden behandeld en/of begeleid.

De zorg van Landrijt is belevingsgericht. Dit houdt in dat we de belevingswereld van de cliënt of bewoner als uitgangspunt nemen voor het verlenen van zorg of andere diensten. We vinden het belangrijk dat we de cliënt of bewoner kennen en dat we weten wat voor persoonlijkheid en levensgeschiedenis iemand heeft. Maar ook welke kwaliteiten en mogelijkheden iemand meebrengt. De focus ligt daarbij op wat de cliënt of bewoners nog wél kan.

Expertisecentra Landrijt

Landrijt is een van de Archipellocaties waar we met onze Expertisecentra gespecialiseerde zorg bieden voor mensen met bijzondere aandoeningen. Specialisten uit verschillende vakgebieden werken hierbij nauw met elkaar samen in zogenaamde ‘expertteams’. Door deze manier van samenwerken kunnen we breder naar zorgvragen kijken en klachten gericht behandelen. In nauw overleg met de cliënt of bewoner en de mantelzorger wordt voor de specifieke (zorg)vraag een passend aanbod gecreëerd.

Om de beste zorg te kunnen bieden, wordt de expertise continu ontwikkeld en geborgd in nieuwe zorg- en behandelmethoden. In de regio is Landrijt hét expertise- en behandelcentrum voor gespecialiseerde verpleeghuiszorg op het gebied van psychogeriatrie. Daarnaast lopen we ook landelijk gezien voorop met de ontwikkeling en toepassing van nieuwe zorg- en behandelmethoden.

Wonen

Landrijt is al vele jaren een begrip in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Sinds 2014 is het woonzorgcentrum gevestigd in een nieuwgebouwd complex. Het gebouw bestaat uit twee woontorens, laagbouw en een begane grond met gezamenlijke ruimtes. Bekijk de digitale rondleiding voor een indruk van de locatie Landrijt. Voor de afmetingen van de appartementen kunt u de plattegronden bekijken.

Wonen voor mensen met psychogeriatrische zorgvragen 

Verspreid over de vijf etages van de toren en de laagbouw wonen mensen met psychogeriatrische zorgvragen (dementie) of andere cognitieve ziektebeelden, veelal in combinatie met psychiatrische aandoeningen op de verschillende 'pleinen en lanen'. Ook wonen hier verschillende mensen met de ziekte van Huntington, Korsakov, NAH en dementie op jonge leeftijd. De pleinen en lanen zijn ingericht met leefmilieus waar maximaal negen bewoners met elkaar samenwonen, in de nabijheid van 24-uurszorg. De omgeving is afgestemd op de specifieke (zorg)behoeften en wensen van de groep bewoners. Denk aan veel structuur en rust of juist vrijheid en ruimte voor sociaal contact. Ieder leefmilieu heeft een grote woonkamer met moderne keuken, waar vaak samen gekookt en gegeten wordt. Bij goed weer kunnen bewoners plaatsnemen op het ruime balkon. Alle bewoners hebben een eigen slaapkamer met directe toegang tot een badkamer.

Noordertoren

In de Noordertoren, bestaande uit negen etages, wonen vanaf de derde verdieping bewoners met ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen. Denk aan mensen met de ziekte van Parkinson en MS. Bewoners wonen zo veel mogelijk zelfstandig, in de nabijheid van 24-uurszorg. Iedere bewoner heeft een eigen appartement met woonkamer voorzien van kitchenette, slaapkamer en badkamer. Op meerdere etages is een gezellige woonkamer gelegen voor gezamenlijke activiteiten. De toren heeft een eigen ingang. Uiteraard mogen de bewoners gebruikmaken van de vele voorzieningen in het gebouw.

Bij Landrijt hoort ook de kleinschalige woonvorm in de wijk: het Kwadraat.

Op de begane grond biedt Landrijt vele voorzieningen. Denk aan behandelruimtes, zoals een ruimte voor fysiotherapie, twee ateliers voor dagbehandeling en een werkplaats voor arbeidsmatige dagbesteding. Daarnaast bevinden zich hier een gezellige Gasterij, een cadeaushop, beautysalon, fitnessruimte en internetcafé. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote tuin, waar bewoners heerlijk plaats kunnen nemen op het terras of kunnen genieten van de scharrelende kippen. 

Tevens kunnen bewoners gebruikmaken van voorzieningen in de buurt. Zo is op z’n 20 minuten loopafstand een groot winkelcentrum, WoensXL, gelegen. In de straat zijn onder andere een bakker, slager, groentewinkel en cafetaria te vinden. Landrijt is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bushalte is om de hoek. Er rijden diverse bussen naar het centraal station en naar winkelcentrum WoensXL.

Landrijt is een WLZ-instelling (Wet Langdurige Zorg) en heeft een gesloten karakter. In het pand zelf zijn bewoners echter vrij om zich overal te begeven, tenzij dit in het zorg- en behandelplan anders is afgesproken.

Digitale rondleiding Landrijt

Welzijn

Dagelijks biedt Landrijt vele mogelijkheden om een waardevolle dag te beleven. In de Gasterij zijn bewoners, familie en omwonenden elke dag welkom voor een praatje en een hapje en/of een drankje. Daarnaast is er een groot aanbod met activiteiten, passend bij de verschillende wensen, behoeften en mogelijkheden van bewoners en cliënten. Denk aan ontspanning, beweging, zingeving, levensbeschouwing en leren omgaan met de computer. Een deel van de activiteiten vindt plaats in de Gasterij. Ook bieden we in Landrijt arbeidsmatige dagbesteding bij Werk en Talent. Hier kunnen bewoners en cliënten hun kwaliteiten inzetten binnen diverse soorten werkzaamheden, waardoor ze mee blijven doen in de maatschappij. Landrijt zoekt ook graag het contact met de buurt. Zo zijn verschillende activiteiten toegankelijk voor omwonenden en is er een biljartvereniging in Landrijt gevestigd.

Opening Landrijt door Beatrix

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures