Landrijt

De cliënten van Landrijt wonen sinds mei 2014 in een nieuw gebouw. Dit gebouw ligt in het noorden van Eindhoven. Landrijt levert specialistische zorg in een omgeving waar cliënten met een bijzondere zorgvraag zich thuis voelen. Samen met verpleeghuis Dommelhoef vormt Landrijt het Archipel Expertisecentra. Bij Landrijt kunt u terecht voor opname of voor deelname aan onze dagbehandeling. Naast de specialistische zorg die we bieden, hechten we in Landrijt veel waarde aan een prettig woon- en leefklimaat.

In de film over het Expertisecentra lichten we toe hoe we de gespecialiseerde zorg, behandeling, begeleiding en (eventueel) wonen bieden.

Het nieuwe gebouw van Landrijt voldoet aan alle eisen en wensen van de huidige tijd. Op de begane grond bevinden zich de behandelruimtes, voor onder andere fysiotherapie, de dagbehandeling met twee eigen ateliers en de werkplaats voor arbeidsmatige dagbesteding. Ook vindt u daar de Gasterij, de cadeaushop, de beautysalon, de fitnessruimte en het internetcafé.

In Woensel is een groot winkelcentrum wat op loopafstand (+- 20 min) te bereiken is. Ook bij de Drosserstraat zijn voorzieningen zoals een bakker, slager, groentewinkel en cafetaria. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijden diverse bussen vanuit het centraal station die om de hoek van de Drosserstraat stoppen. Ook naar het winkelcentrum WoenselXL is een directe busverbinding. Van onze faciliteiten en voorzieningen kunnen zowel onze bewoners als buurtgenoten gebruikmaken.

In de brochure Expertisecentra leest u meer over het Archipel Expertisecentra en de aangeboden zorg, welzijn en wonen bij Landrijt. Door het lezen van de brochure krijgt u een goede eerste indruk van Landrijt. Daarnaast kunt u ook nog het interne verslag van de vergadering van Cliëntenraad Archipel Landrijt lezen.

Wonen

In de toren die bestaat uit vijf etages wonen cliënten met cognitieve stooornissen of dementie in combinatie met psychiatrische problematiek en / of gedragsproblemen. Verder wonen er ook cliënten met de ziekte van Huntington, Korsakov, dementie op jonge leeftijd en NAH. De groepen zijn ingedeeld in verschillende leefmilieus. Op deze manier leven gelijkgestemden samen in een 24-uurs behandelsetting. Op alle etages zijn gezamenlijke woonkamers voorzien van een moderne keuken zodat gemakkelijk lekkere maaltijden bereid en genuttigd kunnen worden.

In de toren van negen etages, de Noordertoren, bevinden zich vanaf de derde verdieping appartementen waarin cliënten wonen met ernstige lichamelijke gezondheidsproblemen. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Huntington, MS en Parkinson. De toren heeft een eigen ingang. De cliënten hebben hier allemaal een eigen appartement, met woonkamer voorzien van kitchenette, aparte slaapkamer en badkamer. Op meerdere etages is een gezellige woonkamer voor gezamenlijke activiteiten. Natuurlijk wordt ook hier 24-uurs zorg geboden. Deze bewoners maken ook gebruik van de faciliteiten op de begane grond van het gebouw. Naast wonen in Landrijt bieden we ook de mogelijkheid te wonen in een kleinschalige woonvorm; Het Kwadraat.

Op de PG-afdelingen wordt gewerkt met leefmilieus. Bij iedere cliënt wordt gekeken waar hij of zij het beste bij past. Heeft iemand bijvoorbeeld veel structuur nodig of juist meer vrijheid. Ieder leefmilieu wordt gevormd door maximaal negen cliënten en beschikt over een grote woonkamer met keuken en ruim balkon. Daarnaast heeft iedereen vanuit de eigen (slaap)kamer direct toegang tot een badkamer. Bewoners van dezelfde doelgroep met vergelijkbare behoeften kunnen overdag in dezelfde huiskamer verblijven.

Vanwege het ziektebeeld van onze cliënten, en onze verantwoordelijkheid als WLZ-instelling, heeft het gebouw van Landrijt een gesloten karakter, tenminste bij de voordeur. In het pand zelf zijn onze cliënten vrij om zich overal te begeven, tenzij er in het zorg- en behandelplan beperkingen zijn vastgelegd.

Zorg

Landrijt biedt gespecialiseerde zorg aan bijzondere doelgroepen met verschillende vormen van dementie en cognitieve problemen, zoals:

 • Jonge mensen met dementie
 • Korsakov
 • Gerontopsychiatrie
 • Hersenbloedingen of -infarcten
 • Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
 • Huntington
 • Multiple Sclerose
 • Parkinson

In de regio is Landrijt hét expertise- en behandelcentrun voor gespecialiseerde verpleeghuiszorg (geïndiceerd vanaf ZZP 5) op het gebied van psychogeriatrie. In de ontwikkeling en toepassing van nieuwe zorg- en behandelmethoden is Landrijt ook landelijk één van de koplopers.
Bij Landrijt kunt u terecht voor opname of voor deelname aan onze dagbehandeling. In nauw overleg met elkaar stemmen wij de (zorg)vraag en ons (zorg)aanbod op elkaar af, zodat beide partijen tevreden zijn.

Hiervoor bieden wij belevingsgerichte zorg: een methode van werken waarbij de belevingswereld van de cliënt het uitgangspunt is voor het handelen van onze medewerkers. Kortom: we houden rekening met de beleving van de cliënt, diens identiteit, persoonlijkheid en levensgeschiedenis. Belevingsgerichte zorg gaat uit van de kwaliteiten en mogelijkheden die een cliënt heeft ondanks zijn/haar beperkingen. Wat kan iemand nog wél, in plaats van wat niet meer.

Annemiek, Henny en Marjo hebben een (jonge) partner met dementie die woont in Landrijt. Zij vertellen hun persoonlijk verhaal.

Welzijn

In de Gasterij en bij mooi weer op het terras zijn bewoners, familie en bezoekers elke dag welkom voor een praatje, een hapje of een drankje.

Landrijt speelt zoveel mogelijk in op de verschillende wensen en behoeften die onze cliënten hebben. Daarom sluiten onze dagbestedingsactiviteiten aan bij allerlei interesses en mogelijkheden. Landrijt zoekt ook graag ontmoeting, uitwisseling en ondersteuning met de buurt op. Landrijt biedt een breed scala aan ontspannende en recreatieve activiteiten:

 • Activiteiten gericht op ontspanning, zowel individueel als in groepsverband;
 • Activiteiten waar men iets leert of oefent zoals ‘meer bewegen’, of het leren omgaan met de computer.
 • Arbeidsmatige dagbesteding bij Werk en Talent

Daarnaast worden er ook activiteiten georganiseerd waaraan inwoners uit de wijk kunnen deelnemen, zoals een biljartvereniging die zich op onze locatie vestigt. Er zijn ook activiteiten gericht op zingeving en levensbeschouwing, zoals groepsgesprekken en kerkdiensten. Een deel van de activiteiten vindt plaats in de Gasterij: een restaurant waar cliënten van zowel binnen als buiten Landrijt samen in een sfeervolle ambiance kunnen eten. In het programmaboekje dagbesteding vindt u het meest actuele aanbod, dit boekje verschijnt per kwartaal.

Wilt u een dagje weg, maar heeft u geen rolstoelvervoer? Via Archipel Kanidas in Best kunt u een rolstoelauto huren. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures