Sociotherapeutisch leefmilieu |Wat houdt het in?

Bij Archipel vinden we het erg belangrijk dat cliënten zich prettig en veilig voelen. We kijken daarom - voordat iemand bij ons komt wonen - goed naar de behoeften en wensen van de cliënt.

Wensen en behoeften van de cliënt

Binnen Landrijt en op enkele afdelingen van Eerdbrand organiseren we de woongroepen naar de wensen en behoeften van cliënten, dat noemen we een indeling naar leefmilieus. We kijken naar de behoeften en wensen van de cliënt en bepalen samen met de cliënt en contactpersoon (meestal een familielid) in welk leefmilieu de cliënt het fijnste woont. We hebben groepen waar rust op de voorgrond staat, maar ook groepen die heel erg gericht zijn op samen de dag doorbrengen. Op deze manier zijn de cliënten binnen een  woongroep zoveel mogelijk gelijkgestemd en dat voelt fijner. Natuurlijk kunnen wensen en behoeften in de loop van de tijd veranderen en daarom kan iemand ook verhuizen naar een andere woongroep als dat gewenst is. Ook de medewerkers worden ingedeeld op een leefmilieu wat aansluit bij hun kwaliteiten. Zo kunnen zij op een natuurlijke manier inspelen op de behoeften en wensen van de groep. Goede mensen op de juiste plek.

Met vier verschillende leefmilieus maken we dit mogelijk. Hieronder leest u een korte beschrijving per groep, voor nadere informatie verwijzen we u naar een schema waarin we meer in detail de groepen omschrijven. 

Balansgroep

Deze groep is er voor cliënten die de balans zoeken tussen rust en activiteit. Zij zoeken gezelschap maar willen op z'n tijd ook op zichzelf zijn. De medewerkers helpen de cliënt de dag zo te plannen dat er een goede balans is.

Sociogroep

Cliënten in deze groep zijn graag actief bezig. Zij willen op een zinvolle manier, samen met anderen de dag doorbrengen. Hierbij bepalen zij zelf zoveel als mogelijk wat zij willen doen. En werken ze samen aan de hand van een vaste dagstrcutuur. Medewerkers stimuleren en ondersteunen de cliënt om actief deel te nemen.

Sfeergroep

In deze groep wonen cliënten die behoefte hebben aan rust en veiligheid. Zij zijn kwetsbaar of voelen zich kwetsbaar in het contact met anderen. De medewerkers bieden veel mogelijkheden om rust op te zoeken en helpen waar nodig om op een prettige manier de dag te vullen met sfeervolle activiteiten in kleine groepen.

Bakengroep

Hier wonen cliënten die behoefte hebben aan individueel contact en in conflict kunnen raken als er teveel prikkels zijn. De cliënten maken veel gebruik van hun eigen kamer of appartement. Activiteiten worden vaak individueel of kleinschalig aangeboden. De medewerkers bieden vooral houvast, sturing en 1 op 1 contact.

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures