1 december 2020

Intensief, leerzaam en vooral erg bijzonder!

Op 1 januari 2020 werd Els Joosten voorzitter van de cliëntenraad van Berkenstaete. In deze rol maakte zij nader kennis met het leven binnen het verpleeghuis dat de afgelopen maanden voornamelijk in het teken stond van het coronavirus. Samen met Els blikken we terug op de reis die zij bijna een jaar geleden bij Archipel begon.

Waarom ben je voorzitter geworden van de raad?

“Ik heb in mijn werkzame leven veel vrijwilligerswerk gedaan en verschillende bestuurlijke en politieke functies gehad. Zo ben ik twaalf jaar lid geweest van de Commissie voor Volksgezondheid in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarna heb ik acht jaar lang de rol van fractievoorzitter van het CDA in Eindhoven vervuld. Daardoor maakte ik ook kennis met de verpleeghuiszorg. Als belangstellende burger en inwoner van Son liep ik wel eens bij Berksenstaete binnen. Ik dacht: na dertig jaar vrijwilligerswerk is het mooi geweest, toen ik door Berkenstaete werd gevraagd om voorzitter te worden van de cliëntenraad. Ze waren op zoek naar een onafhankelijk persoon, een soort betrokken buitenstaander. Ik vond dit een mooie kans om mijn kennis en ervaring in te zetten en heb daarom ‘ja’ gezegd.”

Vlak nadat jij voorzitter werd brak in Nederland het coronavirus uit.

“Ik heb inderdaad geen standaard inwerkperiode gehad, er kwam meteen heel veel op mij af. Naast voorzitter van de raad van Berkenstaete ben ik namelijk ook lid van de algemene cliëntenraad. Wat de situatie extra uitdagend maakte in Berkenstaete is dat het huis twee doelgroepen heeft: in de 55 appartementen wonen mensen die nog vrij zelfstandig kunnen leven en in de Hofjes wonen mensen met psychogeriatrische ziektebeelden die intensieve zorg behoeven. Onze missie is om het belang van alle cliënten voorop te stellen en dat was met deze verschillende doelgroepen af en toe best een gepuzzel. Gelukkig is het gebouw zo ingedeeld dat ze goed gescheiden van elkaar kunnen leven, op een bij de doelgroep passende wijze. Als ik terugkijk was de afgelopen periode intensief maar ook leerzaam en vooral erg bijzonder. Ik ben vaak positief verrast, door de open houding van de Raad van Bestuur bijvoorbeeld en de inzet van alle medewerkers. Ook werden er vanuit de Sonse gemeenschap veel acties georganiseerd om de bewoners van Berkenstaete een hart onder de riem te steken. Dat vond ik heel ontroerend!”

Hoe gaat het nu in Berkenstaete?

“Het leven in Berkenstaete neemt voorzichtig weer wat meer de oude vorm aan, waarbij we natuurlijk alle maatregelen in acht nemen. Er zijn aangepaste activiteiten en de locatie is open voor bezoek. Langzaam pakken we als cliëntenraad ook weer wat plannen op. Per 1 januari wordt er een wet aangenomen om de cliëntenraad meer positie te geven in het verpleeghuis, met als doel om cliënten nog beter te kunnen ondersteunen. We gaan nu kijken hoe we daar binnen Berkenstaete mee aan de slag gaan. Ook willen we onze bekendheid vergroten, duidelijker laten zien wie we zijn en wat we kunnen betekenen voor onze cliënten. Daarom hebben we een eigen e-mailadres gemaakt waarop cliënten en naasten ons gemakkelijk kunnen bereiken. En wie weet vinden we zo nog een zevende persoon die samen met ons de ambities verder wil vormgeven!”

Wil jij samen met ons ideeën uitwisselen die bijdragen aan het welzijn van onze bewoners? Binnen de centrale en lokale cliëntenraden zijn we op zoek naar enthousiaste leden. We nodigen je van harte uit om vrijblijvend kennis te maken!

Contact

Intensief, leerzaam en vooral erg bijzonder!

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures