Rechten en plichten & cliëntenvertrouwenspersoon

Cliënten die onder de Wzd vallen krijgen meer rechten. Ze hebben recht op:

  • Een wettelijk vertegenwoordiger:

Als er geen wettelijk vertegenwoordiger is, dan zal Archipel de kantonrechter vragen een mentor te benoemen.

  • Cliëntenvertrouwenspersoon Wzd

Op 1 januari 2020 is de Wet Zorg en Dwang (Wzd) in werking getreden. Deze wet regelt onder andere dat cliënten met een verstandelijke beperking en/of een psychogeriatrische aandoening recht hebben op ondersteuning van een onafhankelijk cliëntenvertrouwenspersoon Wzd.

Wordt er onvrijwillige zorg toegepast en zijn er vragen of plaatst men vraagtekens bij de toepassing, dan kan er aanspraak worden gedaan op een cliëntenvertrouwenspersoon Wzd. De cliëntenvertrouwenspersoon is onafhankelijk, luistert onbevooroordeeld en draagt bij aan een betere rechtspositie van de cliënt. Raadpleeg de brochure Cliëntenvertrouwenspersoon Wzd voor meer informatie.

Wat doet de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd?

De Cliëntenvertrouwenspersoon Wzd kan cliënten of hun vertegenwoordigers ondersteunen bij vragen over onvrijwillige zorg, opname of verblijf bij Archipel. Ook bij onvrede of klachten rondom rond de zorg, samenhangend met opname en verblijf bij Archipel.

De cliëntenvertrouwenspersoon Wzd heeft een proces ondersteunende rol. Zij kan met u meedenken hoe en met wie u uw vraag of onvrede bespreekbaar kan maken.

Welke stappen ondernomen worden is afhankelijk van wat u als vrager wilt bereiken. De cliëntvertrouwenspersoon heeft een partijdige rol, dat wil zeggen zij staat aan de kant van de cliënt of vertegenwoordiger. Het is zijn/haar keuze wat er wel of niet gaat gebeuren. 

Het is niet aan de cliëntvertrouwenspersoon om het werk van Archipel te beoordelen. Wel help zij in het stellen van vragen en het verduidelijken van zaken. Zij kan de cliënt en vertegenwoordiger ondersteunen om vanuit een gelijkwaardige positie te communiceren. Als stemversterker voor mensen die in een kwetsbare of afhankelijke positie kunnen zitten.

Alles wat een cliënt of vertegenwoordiger mij vertelt is vertrouwelijk. De cliëntvertrouwenspersoon zal dan ook geen gegevens delen met andere partijen of contact opnemen met iemand, zonder dat hiervoor nadrukkelijk toestemming gegeven is. De enige uitzondering is als de cliënt zichzelf of anderen in gevaar zou kunnen brengen. Dat mag de cliëntvertrouwenspersoon niet voor zich houden. Zij zal dan eerst laten weten dat zij informatie zal moeten delen en waarom.

Contact

Wilt u in contact komen met de cliëntenvertrouwenspersoon voor cliënten van Archipel? Neem dan contact op met Petra Albers via 06 42 19 66 95 of via mail palbers@zorgbelang-brabant.nl. Bekijk de flyer van Petra Albers.

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures