Hoog Intensieve Somatische Zorg

Bij sommige somatische (chronische lichamelijke) ziektebeelden kunt u of uw naaste te maken krijgen met uiteenlopende klachten, die meerdere gezondheidsgebieden raken. Het gaat hierbij om zeer ingewikkelde aandoeningen die bijvoorbeeld ook een invloed hebben op het gedrag of de sociale vaardigheden en/of meerdere lichamelijke klachten veroorzaken. Hiervoor is Hoog Intensieve Somatische Zorg (HISZ) nodig. Deze gespecialiseerde zorg richt zich op het behandelen van de uiteenlopende klachten. Daarnaast wordt er ook begeleiding en ondersteuning geboden om het leven met de aandoening zo zelfstandig en comfortabel mogelijk in te (blijven) vullen.

Hoog Intensieve Somatische Zorg: complexe zorg voor uiteenlopende klachten

We spreken van Hoog Intensieve Somatische Zorg (HISZ) wanneer u of uw naaste vanwege een somatisch ziektebeeld zeer complexe zorg nodig heeft voor uiteenlopende klachten. Dit betekent dat de aandoening meerdere gezondheidsgebieden raakt. In vaktermen wordt dit ook wel ‘multidomein problematiek somatiek+’ genoemd. Naast het somatische ziektebeeld ervaart u of uw naaste ook andere lichamelijke klachten en/of problemen op het gebied van gedrag en sociale vaardigheden. Aandoeningen die onder HISZ vallen zijn neuromusculaire of neurologische ziekten zoals de spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) of Multiple Sclerose (MS). Maar denk ook aan een dwarslaesie, een aandoening aan de luchtwegen en longen zoals COPD, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis. In veel gevallen ervaren mensen met een van deze aandoeningen problemen met het zelfstandig ademen, waardoor zij beademing(szorg) nodig hebben.

Expertisecentrum HISZ

Binnen Archipel hebben we een eigen expertisecentrum opgezet voor de specifieke begeleiding, behandeling en verzorging van mensen die Hoog Intensieve Somatische Zorg nodig hebben. Op onze locatie Landrijt hebben we een speciale afdeling waar 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, ondersteuning en zorg worden verleend. Ongeveer de helft van de mensen krijgt ook beademing(szorg). We hebben een eigen team met specialisten, zoals psychologen en logopedisten. Hierdoor kunnen we de juiste zorg en ondersteuning bieden voor de uiteenlopende klachten en breder naar bepaalde aandoeningen kijken. 

Gespecialiseerde woonmogelijkheden en zorg voor mensen met HISZ

Binnen het Expertisecentrum HISZ bieden we verschillende woonmogelijkheden en vormen van zorg en behandeling.

Gespecialiseerde woonmogelijkheden

In Noordertoren 3 hebben we een speciale woonomgeving ingericht met appartementen voor mensen die een groot deel van de dag afhankelijk zijn van zeer intensieve zorg en ondersteuning. Ook wonen hier mensen die 24 uur per dag beademing(szorg) nodig hebben. U of uw naaste leeft zo veel mogelijk zoals thuis, met de zekerheid dat er dag en nacht speciaal getrainde zorgmedewerkers aanwezig zijn. Zij helpen direct indien nodig.

De ruime appartementen hebben een eigen woonkamer voorzien van kitchenette, aparte slaapkamer en eigen badkamer. In de gezamenlijke woonkeuken ontmoet u/uw naaste buren, wordt samen gekookt, tv gekeken, een spelletje gespeeld of een praatje gemaakt. 

Eigen regie over het leven staat centraal in Noordertoren 3. U of uw naaste leeft zo veel mogelijk zelfstandig, op een manier die bij u/uw naaste past. U bent vrij om zelf naar buiten te gaan om bijvoorbeeld een wandeling te maken, een bezoek te brengen aan een familielid of om op vakantie te gaan. Daarnaast biedt Landrijt tal van voorzieningen, zoals een gezellige Gasterij waar u of uw naaste kunt genieten van een praatje, hapje en/of drankje. Ook zijn er activiteiten die bijdragen aan de beleving van een fijne dag. Familie is bovendien van harte welkom in Noordertoren 3.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van het Expertisecentrum HISZ?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Of maak een afspraak met een van de behandelaren. We staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via het Archipel Servicepunt telefoonnummer 040 264 64 64 of rechtstreeks via het secretariaat van de Dienst Behandeling via telefoonnummer 040 261 01 02.