Beademing(szorg)

Wanneer het niet meer mogelijk is om (volledig) zelfstandig te kunnen ademen, biedt beademing(szorg) uitkomst. Hierbij wordt de beademing van u of uw naaste op kunstmatige wijze, geheel of gedeeltelijk, overgenomen door middel van speciale apparatuur en krijgt u/uw naaste begeleiding, behandeling en eventueel verzorging bij het leven met deze aandoening.  

Langdurige problemen met zelfstandig ademen

Beademing(szorg) wordt toegepast wanneer de ademhaling en/of de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in de longen onvoldoende is. De cellen in het lichaam krijgen daardoor te weinig zuurstof aangeboden, waardoor weefsel kan afsterven. Deze aandoening komt voor bij spierziekten zoals Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Maar het kan ook het gevolg zijn van een aandoening van de zenuwen. Denk aan Multiple Sclerose (MS) of een verlamming. In de meeste gevallen is hiervoor langdurige beademing(szorg) nodig.

Expertisecentrum beademingszorg

Het Expertisecentrum beademingszorg is gespecialiseerd in de specifieke begeleiding, behandeling en verzorging van mensen die het grootste deel van de dag afhankelijk zijn van beademing(szorg). In Noordertoren 3 van de locatie Landrijt hebben we een speciale afdeling waar 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, ondersteuning en zorg wordt verleend. De medewerkers zijn getraind op het acuut handelen in het geval dat u of uw naaste het benauwd heeft. Zij helpen direct met het uitzuigen, het reinigen van de canule (het buisje in de keel), bedienen van de beademingsapparatuur of het vervangen van de zuurstofcilinder. Ook verlenen zij bijkomende zorg voor bijvoorbeeld decubitus (een langdurige druk op dezelfde plaats, waardoor de huid en het onderliggende weefsel beschadigt). Ons team kan ook zorgorganisaties in de regio bijstaan met advies en antwoorden op vragen rondom beademingszorg. 

Gespecialiseerde woonmogelijkheden en zorg

Binnen het Expertisecentrum beademingszorg bieden we verschillende woonmogelijkheden en vormen van zorg en behandeling.

Gespecialiseerde woonmogelijkheden
In Noordertoren 3 hebben we een speciale woonomgeving ingericht met appartementen voor mensen die 24 uur per dag afhankelijk zijn van beademing(szorg). Hier leeft u of uw naaste zo veel mogelijk als thuis, met de zekerheid dat er dag en nacht speciaal getrainde zorgmedewerkers aanwezig zijn die direct kunnen helpen. De ruime appartementen hebben een eigen woonkamer voorzien van kitchenette, aparte slaapkamer en eigen badkamer. In de gezamenlijke woonkeuken ontmoet u/uw naaste buren, wordt samen gekookt, tv gekeken, een spelletje gespeeld of een praatje gemaakt.  

Eigen regie over het leven staat centraal in Noordertoren 3. U of uw naaste leeft zo veel mogelijk zelfstandig, op een manier die bij u/uw naaste past. U bent vrij om zelf naar buiten te gaan om bijvoorbeeld een wandeling te maken, een bezoek te brengen aan een familielid of om op vakantie te gaan. Daarnaast biedt Landrijt tal van voorzieningen, zoals een gezellige Gasterij waar u of uw naaste kunt genieten van een praatje, hapje en/of drankje, en activiteiten die bijdragen aan de beleving van een fijne dag. Familie is bovendien van harte welkom in Noordertoren 3.

De locatie Landrijt is volledig beademingsveilig. Er zijn overal bakens aangelegd en u/uw naaste draagt een polsband voor (nood)alarm. Met een simpele druk op de polsknop krijgen de zorgmedewerkers van de afdeling een melding met de exacte locatie. Zij komen direct naar u/uw naaste toe om de gewenste zorg te verlenen.

Invasieve en non-invasieve beademing(szorg)
Het expertisecentrum is gespecialiseerd in de verschillende vormen van beademing(szorg). Zo bieden we 24 uur per dag invasieve beademing. Hierbij wordt er een beademingsbuis via een opening in de hals in de luchtpijp aangebracht. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in non-invasieve beademing, ook wel bekend als maskerbeademing. U of uw naaste krijgt een masker die de gaswisseling in de longen verbetert, zodat het zelfstandig ademen minder energie kost. De behandelingen worden geboden in Noordertoren 3, waar u/uw naaste in een eigen appartement woont. Sommige cliënten verblijven na de behandeling in een Fokus-woning (aangepaste huurwoning) of keren terug naar de eigen thuisomgeving, eventueel met specifieke hulp(middelen). Maar het is ook mogelijk dat ze (langere tijd) in Noordertoren 3 blijven wonen.

Thuisbeademing
Daarnaast hebben we een nauwe samenwerking met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB). Binnen dit landelijke expertisecentrum werken vier academische ziekenhuizen aan de ontwikkeling van thuisbeademingszorg. Ook verzorgt het CTB trainingen voor mantelzorgers en familieleden. Onder begeleiding van gekwalificeerde medewerkers wordt geleerd hoe de beademingszorg thuis kan worden toegepast. De training wordt afgesloten met een toets, die beoordeelt of de zorg op de juiste manier wordt verleend.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van het Expertisecentrum beademingszorg?
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Of maak een afspraak met een van de behandelaren. We staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via het Archipel Servicepunt telefoonnummer 040 264 64 64 of rechtstreeks via het secretariaat van de Dienst Behandeling via telefoonnummer 040 261 01 02