21 juni 2021

Winnaar Archipel Muziekconcours bekend

Winnaar Archipel Muziekconcours bekend

De Grande Finale van het Archipel Muziekconcours op 20 juni was een prachtig middag vol (licht) klassieke muziek. In het Muziekgebouw Eindhoven hebben bewoners van Archipel en andere muziekliefhebbers kunnen genieten van de zes finalisten en twee oud-winnaars op viool, cello, harp en piano. 

Weer voor publiek
Nadat de finalisten de voorrondes en halve finale voor een lege zaal moesten spelen, welke via live-verbinding te volgen waren, hoorden ze tijdens de finale weer applaus van alle bezoekers. De finalisten werden erg enthousiast om eindelijk weer voor publiek te spelen.

Zelf gecomponeerd muziekstuk
Thomas Prchal is met zijn zelf gecomponeerd muziekstuk op cello uitgeroepen tot de winnaar van het Archipel Muziekconcours 2021. Na afloop vertelt Prchal aan het Eindhovens Dagblad:

"Ik kom uit een echte muzikantenfamilie. Mijn vader en opa speelden ook cello, maar ik ben wel de eerste in onze familie die zijn eigen muziek componeert. Ik geloof dat als je iets speelt van jezelf je dat beter kan overbrengen omdat het dichter bij jou staat.”

- Thomas Prchal, winnaar Archipel Muziekconcours 2021

 

Prijzen en gastlessen
De vakjury besloot dat de tweede plek was verdiend door Merle van der Lijke (harp). Dasha Serck (viool) behaalde de derde plek. Zij wonnen respectievelijk €500,- en € 200,- aan prijzengeld. De andere drie finalisten, Anna Várdy (viool), Evy Hamers (viool) en Philip Karmanov (piano) wonnen € 100,- aan prijzengeld. Daarnaast wonnen Anna Várdy en Evy Hamers net zoals halve finalist Brennan de Graaf (klarinet) drie gastlessen aan de Fontys Academy of Music en Performing Arts in Tilburg.