29 maart 2023

Ministerie kwalificeert zorg voor Huntingtonpatiënten van Archipel en van Land van Horne

Ministerie kwalificeert zorg voor Huntingtonpatiënten van Archipel en van Land van Horne
Huntingtoncentrum Landrijt promoveert tot Regionaal ExpertiseCentrum

Het Ministerie van VWS heeft de kwalificatie Regionaal ExpertiseCentrum toegekend aan het Huntingtoncentrum van Land van Horne in Weert én aan het expertisecentrum Huntington van Archipel in Eindhoven. Na een traject van bijna twee jaar heeft een commissie namens het ministerie de zorg voor mensen met de ziekte van Huntington positief beoordeeld. De gespecialiseerde afdelingen behaalden op alle criteria, op één na, de hoogste score.

In 2013 startte Land van Horne in Nederweert met de eerste afdeling speciaal voor mensen met de ziekte van Huntington. Archipel werkt al meer dan dertig jaar voor deze cliëntengroep en heeft haar gespecialiseerde zorg, welzijn en behandeling voor mensen met een bijzonder ziektebeeld geconcentreerd in haar kenniscentrum in Eindhoven. Bij beide organisaties is er hard aan de weg getimmerd om de zorgverlening uit te breiden en verder te ontwikkelen. Er kwamen meerdere woonafdelingen, expertteams werden geformeerd, er kwamen poli's, dagbehandelingen, specifieke dagbestedingen en praatgroepen. De onderlinge samenwerking tussen Archipel en Land van Horne én samenwerking met andere organisaties heeft succesvol vorm gekregen. Deze groei heeft ertoe geleid dat beide organisaties nu officieel erkend zijn als Regionaal ExpertiseCentrum voor Huntington.

Het ministerie heeft in de langdurige zorg specifieke doelgroepen benoemd, waarbij het aantal cliënten relatief laag is, terwijl de zorgbehoefte hoog en complex is. Mensen met de ziekte van Huntington is zo een doelgroep. Er is behoefte om de kennis en kwaliteit van zorg voor deze groep te versterken. Daartoe komt er een landelijk dekkend netwerk met verschillende niveaus: het Landelijk Kenniscentrum (KC), de Doelgroep ExpertiseCentra (DEC) en de Regionale ExpertiseCentra (REC) .

Meerdere zorgorganisaties met Huntingtonpatiënten hebben een intern traject doorlopen om erkend te worden als REC. Een REC levert hooggekwalificeerde zorg aan de cliënten. Als REC ontwikkel en deel je ook (wetenschappelijke) kennis. De REC’s krijgen ook betere voorwaarden om zorg te leveren. De Huntingtoncentra in Weert en in Eindhoven hebben onlangs de kwalificatie REC behaald en deze behoren daarmee tot de gespecialiseerde zorgcentra voor Huntingtonpatiënten in Nederland.

Lees hier meer over wat Archipel betekent voor mensen met de ziekte van Huntington.