9 juni 2023

Meet & Greet GRZ Regio Zuidoost-Brabant

Meet & Greet GRZ Regio Zuidoost-Brabant
Zo’n vijftig deelnemers uit de ziekenhuizen en de geriatrische revalidatie in Zuidoost-Brabant waren aanwezig.

Op donderdag 8 juni vond voor de tweede keer de GRZ Regio meet & greet plaats: een mini-symposium met veel ruimte voor ontmoeting van ketenpartners. Zo’n vijftig deelnemers uit de ziekenhuizen en de geriatrische revalidatie in Zuidoost-Brabant waren aanwezig. Dit mini-symposium had niet alleen als doel van elkaar te leren en inspiratie op te doen vanuit andere regio’s maar ook om ervoor te zorgen dat collega’s elkaar daadwerkelijk kennen over de muren van de eigen zorg-organisatie heen.

In de GRZ-keten worden cliënten overgeplaatst van ziekenhuis naar revalidatie, om uiteindelijk weer zelfstandig naar huis terug te keren. Deze samenwerking is belangrijker dan ooit, in tijden van toenemende patiënt-aantallen met complexe problematiek en een krappe arbeidsmarkt. En, zoals dagvoorzitter Ilse Jaspers verwoordde: ‘Als je elkaar als regio-partners goed kent, los je makkelijker met elkaar problemen op, denk je meer in het integrale belang van de patiënt en dan ben je meer bereid elkaar te helpen als het moeilijk wordt.’ Ilse Jaspers is zowel voor Archipel als Vitalis Directeur van de geriatrische revalidatie. Vanuit deze dubbelrol houdt zij zich ook bezig met de regio-samenwerking, waarin mooie stappen worden gemaakt, te denken aan het uniforme triage-protocol en de fast tracks CVA.

De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over diverse thema’s: het toenemend aantal revalidanten met cognitieve problematiek, de samenwerking tussen de zorgprofessionals en het sociaal netwerk van de revalidant, de mogelijkheden van thuis-revalidatie en de rol van innovatie in de revalidatie.

Dr. Susanne Smorenburg (Amsterdam UMC) vertelde over de Wijkkliniek in Amsterdam en de landelijke proeftuinen. Hier krijgen zelfstandig wonende ouderen met een acuut medisch probleem, waarvoor zij normaalgesproken in het ziekenhuis worden opgenomen, medisch specialistische zorg en wordt er gelijktijdig gewerkt aan functiebehoud en herstel om zo goed mogelijk terug te keren naar huis.


Dr. Bianca Buijck (Studio GRZ en Rotterdam Stroke Unit) hield een bevlogen verhaal over de wereld van herstel-gerichte voeding in de revalidatie. Ook maakten de deelnemers kennis met eiwit-verrijkte shakes en lekkers.

Het mini-symposium werd afgesloten met een netwerkborrel.