26 mei 2023

INTENTIEVERKLARING SAMENWERKING LIBRA (BLIXEMBOSCH) EN ARCHIPEL

INTENTIEVERKLARING SAMENWERKING LIBRA (BLIXEMBOSCH) EN ARCHIPEL
V.l.n.r. achter: Peter Bouchée, Mieke Brok, (beiden CR Dommelhoef), Joop Jaspers (CR Libra), Ilse Jaspers (directeur GRZ Archipel & Vitalis)
V.l.n.r. voor: Marlène Chatrou, Eppie Fokkema (beiden raad van bestuur Archipel) en Harry Luik (interim raad van bestuur Libra)

De Geriatrische Revalidatie van Archipel is gevestigd in Dommelhoef. Het gebouw is in 2022 verkocht omdat het niet meer voldoet aan de huidige eisen en renovatie te hoge kosten met zich meebrengt. Archipel kan Dommelhoef de komende jaren nog blijven huren, zodat we de tijd kunnen nemen om de juiste keuze te maken voor een nieuwe locatie.

In de afgelopen jaren hebben we vanuit de Geriatrische Revalidatie bij Archipel verschillende opties tot nieuwbouw en samenwerking bestudeerd. Archipel en Libra zien veel kansen voor (de cliënten van) beide organisaties in samen bouwen op het terrein van Libra in Blixembosch én daar nader samen te werken. De concrete mogelijkheden worden inmiddels verkend en uitgewerkt. Om deze wens te onderstrepen is gezamenlijk besloten een intentieverklaring op te stellen. Op 25 mei 2023 is deze ondertekend door zowel de leden van de raad van bestuur als door de cliëntenraden van beide organisaties. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan. Het kernwoord binnen de intentieverklaring is ‘samen’, waarbij de cliëntenraden nadrukkelijk betrokken zijn.

 

Samen bouwen

Het plan is om op het terrein van Libra in Blixembosch een nieuwe kliniek te bouwen, aan het bestaande gebouw van Libra vast. Hierbij komen zowel de Geriatrische Revalidatie van Archipel als de Medisch Specialistische Revalidatie van Libra samen onder één dak. Archipel en Libra hebben beide een wens voor nieuwbouw en willen dit samen doen om zo ook op langere termijn continuïteit en betaalbaarheid van zorg te kunnen borgen.

 

Samen werken

Het doel en de visie van Libra en Archipel komen inhoudelijk overeen: beide partijen geloven in eigen regie voor de cliënt: zoveel mogelijk zelf doen en weer zelf aanleren. Beide organisaties hebben het streven om cliënten zo snel mogelijk terug naar de thuissituatie te brengen om daar weer zo goed mogelijk deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven. Samen geloven we dat het ten gunste van de cliënt komt als er meer kennis wordt gedeeld en samenwerking plaatsvindt. De cliëntenraden zeggen hierover: “Met uitwisseling kunnen we elkaar verder helpen”.

 

Achtergrond locatie

Blixembosch is een goed bereikbare en toegankelijke locatie voor cliënten en hun sociaal netwerk. In de directe omgeving van Blixembosch zijn scholen voor speciaal onderwijs gehuisvest en Kentalis: een instelling voor doven en slechthorenden. Het terrein sluit aan op het beschermd natuurgebied de Aanschotse Beemden met mooie wandelpaden. Het gehele gebied is omringt door woonwijken als buurtschap ‘te Veld’, Blixembosch en Achtste Barrier.