21 oktober 2021

Artikel: “Samen grenzen doorbreken in zorg en wonen”

Artikel: “Samen grenzen doorbreken in zorg en wonen”
Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur

Eppie Fokkema koos er in 2018 voor om zich weer volledig op wonen en zorg te richten en werd voorzitter van de Raad van Bestuur bij Archipel, nadat hij jarenlang een adviesbureau had en wethouder was in Barneveld. “Ik koos bewust voor Eindhoven, want samen ontwikkelen zit de Brainport-regio in het bloed.”

Voor het online magazine van Woonbedrijf, genaamd W-platform, werd Eppie geïnterviewd. In het artikel vertelt hij: “De vergrijzing in Nederland is enorm en dat betekent dat ons huidige concept van verzorgings- en verpleeghuizen niet houdbaar is. We hebben simpelweg niet genoeg medewerkers om in instellingen zorg aan al die toekomstige ouderen te bieden.”

Dat betekent dat de zorg voor ouderen anders georganiseerd moet worden. Eppie heeft daar een duidelijke kijk op. “Nu gaan veel ouderen op een bepaald moment naar een verzorgingshuis of verpleeghuis”, zegt hij. “Dat is aanbodgericht werken, onze zorgproducten staan centraal. Terwijl we veel meer moeten inzetten op het welzijn van mensen thuis, in hun wijk. Dáár moeten we concepten voor bedenken. Zorg, ondersteuning en dagbesteding moeten dichtbij zijn. Niet meer in een ‘tehuis’, maar bij mensen thuis of in de wijk. Daarbij is de hulp van familie, buren en andere mantelzorgers onmisbaar.

Lees het volledig interview via het online magazine W-platform, waarin ook het project ‘Doe mee met 4W’ wordt toegelicht.