11 september 2023

Samen aan tafel op Wereld Alzheimer Dag 2023 in Eindhoven en omgeving

Samen aan tafel op Wereld Alzheimer Dag 2023 in Eindhoven en omgeving

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Een dag om aandacht te besteden aan dementie en de impact daarvan. Zoals ieder jaar organiseren de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland talloze activiteiten. Om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan dementie. Met dit jaar als thema: Samen aan tafel. 

Het thema van dit jaar, 'Samen aan tafel', benadrukt het belang van sociale verbinding en waardevolle momenten. Als je dementie hebt, of zorgt voor iemand met dementie, is het belangrijk om mee te blijven doen. Een gezamenlijke activiteit of een uitje is echter niet altijd vanzelfsprekend. De vrijwilligers van Alzheimer Nederland zetten zich in om leuke en toegankelijke activiteiten te organiseren voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Er zijn talloze evenementen op Wereld Alzheimer Dag, die onder meer worden georganiseerd door de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland. Ook in de gemeenten van Zuidoost-Brabant zullen verschillende activiteiten plaatsvinden voor mensen met dementie en mantelzorgers.

Enkele uitgelichte activiteiten

Themamiddag over hoe dans en muziek dans kan bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven 

Andrew Greenwood, oprichter van Switch2Move, zal vertellen over hoe hij deze wetenschappelijk onderbouwde methode in een beweegprogramma heeft ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde partners als: het Catharina Ziekenhuis, Fontys paramedische hogeschool, Be bright accelerating innovation, de TU/e , Alzheimer Nederland en de nationale opera&ballet.

Vrijdagmiddag 15 september 2023 georganiseerd door de werkgroep Dementie Vriendelijk Son en Breugel (DVSB) In het Dommelhuis.

Bijzondere film The Father met Anthony Hopkins, gratis aangeboden in ‘t Perron en in de Schammert

Film The Father | Donderdag 21 september de Schammert, Leende: 10:30 uur | ‘t Perron, Heeze: 19:00 uur Toegang is gratis | Aanmelden via bibliotheekdommeldal.nl of aan de balie in de Bibliotheek Heeze of Leende.

Helder Theater en hoe ga je om met Dementie?
21 sept | Wat is dementie? En hoe ga je hiermee om als iemand in jouw omgeving dementie blijkt te hebben? Helder Theater behandelt in haar scènes verschillende thema's, zoals het doorbreken van het taboe rondom dementie, mantelzorg en liefde voor je partner of naaste. Locatie: de Muzenval, Dijk 7 in Eersel

Muzikaal optreden van ‘Kuifje in Tibet’
27 sept | zalencentrum ’t Zand in Oirschot voor mensen met dementie en mantelzorgers gratis muziekavond in het teken van samen zijn.

Bekijk meer activiteiten op www.alzheimer-nederland.nl/regios en www.alzheimer-nederland.nl/wad

Over dementie
In Nederland hebben 290.000 mensen dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Het is de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen of te genezen. En tot die tijd maakt Alzheimer Nederland zich sterk voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun omgeving.