Een gezonde toekomst met duurzame zorg 

We dragen graag ons steentje bij aan een duurzame zorgsector en daarmee aan een gezonde toekomst. In 2018 tekende Archipel dan ook de Greendeal met de Gemeente Eindhoven en samen met onze ketenpartners en met ondersteuning vanuit het Milieu Platform Zorgsector maken we ons sterk om de klimaatdoelen te bereiken. 

Concreet zetten we samen met onze collega's, vrijwilligers, mantelzorgers en cliënten stappen op weg naar duurzame bedrijfsvoering. Door zuinig te zijn op de planeet, de mensen en de financiële middelen.

We vinden het belangrijk om de resultaten die we bereiken te monitoren en in kaart te brengen. Dat doen we jaarlijks in een jaarverslag duurzaamheid

Dat doen we ook op de onderstaande gebieden.

Minder en ander energiegebruik. De knop gaat om!

Archipel wil in 2030 55% minder CO2 uitstoot hebben en dat betekent dat we minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken. Dat doen we door zuinig om te gaan met energie. Heel makkelijk door de thermostaat lager te zetten, de lichten uit te doen als we er niet zijn, onze oude lampen te vervangen door LED-verlichting, de ramen dicht te doen als de verwarming aan staat en geen airco aan te zetten als dat niet noodzakelijk is, maar zeker niet op een te lage temperatuur.

Maar daarmee besparen we geen 55%. Daarom investeert Archipel in isolatie, zonnepanelen en WKO installaties en kijken we waar we door duurzaam renoveren en klimaatneutraal bouwen deze doelen te bereiken. Maar we kopen ook duurzame energie in, want alles draagt bij aan het bereiken van het klimaatdoel.

Daarom vragen iedereen om een steentje bij te dragen en “de knop om” te zetten en zuinig om te gaan met energie en water. Niet alleen binnen onze locaties, maar natuurlijk ook thuis. Met de stijgende energieprijzen is dit behalve goed voor het milieu ook goed voor je portemonnee.

Lekker, gezond en duurzaam eten & drinken

Lekker eten vinden we belangrijk. We geloven dat volwaardig, lekker eten en drinken, in een prettige sfeer en met individuele aandacht bijdraagt aan de kwaliteit van leven en gezondheid van onze cliënten. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat die maaltijd ook gezond is voor de omgeving. Daarom vinden we het belangrijk dat we (bio)logisch eten, dus wat het seizoen ons biedt en zoveel mogelijk lokaal of in elk geval als het kan in Nederland geproduceerd. We proberen ook zuinig te zijn en zo min mogelijk etensresten weg te gooien. Daarnaast maken we bewuste keuzes bij de keuze van vlees, vis en/of vleesvervangers. Door gezonde keuzes te maken verlagen we onze footprint.

beterleven-1.jpg

Archipel stimuleert medewerkers om in gesprek met cliënten te bepalen wat belangrijke keuzes zijn rondom het maaltijdmoment en hier invulling aan te geven. Archipel biedt daarom medewerkers de training “koken is leuk” aan. Waarin naast koken ook aandacht is voor gezondheid, de schijf van vijf, voedselveiligheid, menukeuzes, slim inkopen en voorraadbeheer.

Milieuvriendelijke & duurzaam schoonmaken

Het is even wennen voor de (schoonmaak) teams, maar binnen Archipel gaan we voor milieuvriendelijk schoonmaken. Dat doen we met duurzame schoonmaakmiddelen die voorzien zijn van een officieel erkend ecolabel. Onze externe schoonmaakdienst werkt al jaren met deze middelen en het sluit naadloos aan bij de goede zorg voor onze leefomgeving. Door het scheppen van helderheid in de wirwar aan schoonmaakproducten, zet Archipel een belangrijke stap naar milieuvriendelijk schoonmaken. Zo werkt iedereen op de locaties op dezelfde manier met dezelfde schoonmaakmiddelen.

De duurzame schoonmaaklijn bestaat uit milieuvriendelijke middelen voor zowel dagelijks gebruik (vloerreiniger, interieurreiniger en sanitairreiniger) als voor periodieke toepassingen waaronder, toiletreinigers en ovenreinigers. Er wordt minder verspild door gebruik van de sprayflacon Gemakkelijk en altijd precies goed, nooit te veel of te weinig. Zo verspillen we bijna niets.”

Microvezeldoeken worden door onze schoonmaakorganisatie gebruikt tijdens het schoonmaken. Door deze klamvochtige microvezeldoeken met gewoon schoon water te gebruiken besparen we schoonmaakmiddelen en water. Mocht het niet anders kunnen, dan pas gebruiken we milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Alle schoonmakers kregen vanuit onze schoonmaakorganisatie informatie & training in het juiste gebruik van deze schoonmaakmiddelen en bijbehorende materialen als dweilen, stofwissers, handdoeken, emmers en borstels.

Ook de zelfsturende zorgteams gaan over op duurzame middelen voor gebruik in de woongroepen en afdelingskeukens. Zij hebben een lijst met duurzame producten waaruit ze kunnen kiezen en kunnen aangeven we zij niet tevreden over zijn of wat zij nog missen. Zij bestellen zelf de middelen en houden de voorraad op peil. Met de duurzame schoonmaakmiddelen zorgen we dat alles altijd spic en span is, maar zorgen we ook voor minder gebruik van water en minder negatieve impact op het milieu.

Ook cliënten en mantelzorgers vragen we om in hun woonomgeving gebruik te maken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en rekening te houden met watergebruik. Natuurlijk zijn zware chemische middelen zoals Chloor al jaren een verboden middel tenzij dit om medische redenen noodzakelijk is als preventiemiddel

Zo werken we samen aan een duurzame schone leefomgeving!

Gun kleding & linnengoed een tweede leven.

Bij de aanschaf van linnengoed en kleding vragen we ons af of we het ook echt nodig hebben en waar het van wordt gemaakt. Liefst maken we gebruik van duurzame natuurlijke materialen. Maar het is natuurlijk zonde om nog draagbare kleding of textiel weg te gooien. Daarom staan er in Eindhoven en omliggende gemeenten containers waar kleding en textiel kan worden ingeleverd. Maar ook de milieustraat en de kringloopwinkel in de buurt is blij als je daar je kleding inlevert.

A10-Kledingcontainer_RGB-1.png
In Eindhoven en omgeving vindt u kledingcontainers waar u oude kleding in kunt leveren. 

Afval wordt grondstof. Aan de bak dus!

Archipel wil in 2030 het restafval met 50% verminderen. Daarom scheiden we ons afval. Daardoor kan een groot deel herbruikt worden of gecomposteerd.

Op de locaties van Archipel scheiden we daarom de volgende afvalstromen; papier, glas, plastic & drinkkartons (PD), klein chemisch afval, etensresten en medicijnen. Eigenlijk is afval dan ook niet meer het juiste woord, maar praten we liever over nieuwe grondstoffen. Onze afvalverwerker doet er alles aan om wat wij inzamelen weer te hergebruiken. Fijn als we daar allemaal aan bijdragen. Dus “iedereen een de bak”.

Welk-afval-mag-waar.png

Maar beter nog is natuurlijk zorgen voor minder afval. Dus we kopen minder, kopen duurzamer en herbruiken meer!

Schoon vervoer  

Fossiele brandstof is slecht voor het milieu, daarom proberen we onze medewerkers, gasten en cliënten te stimuleren om zich zoveel mogelijk duurzaam te verplaatsen. De meeste locaties van Archipel zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn fietsenstallingen aanwezig zodat je je fiets gemakkelijk kunt parkeren. Voor medewerkers en cliënten, maar ook voor vaste gasten is er een afgesloten fietsenstalling aanwezig.

Dus komt u naar ons toe, overweeg dan om dit op een duurzame manier te doen.

Archipel investeert in elektrische deelauto’s en -fietsen voor gebruik door medewerkers. Zodra zij van locatie naar locatie gaan onder werktijd zijn er inmiddels op enkele locaties elektrische deelauto en -fietsen beschikbaar. Medewerkers kunnen ook gebruik maken van het fietsplan en zo goedkoper een fiets aanschaffen. En zij worden beloond voor elke kilometer die je voor woon-/werkverkeer aflegt via het spaarprogramma Trappers. Daarnaast is fietsen en lopen natuurlijk ook nog eens gezond. Dus lekker doortrappen...

Afgelopen jaren is Archipel ook begonnen met het vervangen van het wagenpark door elektrische auto’s, daar waar dat al mogelijk is.

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures