Zorg en behandeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Prikkelbaar, vergeetachtig en moeite met concentratie en communicatie: het zijn zomaar wat voorbeelden van gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 140.000 mensen NAH. Bijvoorbeeld door een beroerte (CVA), ongeluk, hartfalen of hersentumor. NAH gaat helaas niet over, maar er zijn wel allerlei behandelmogelijkheden die u helpen omgaan met de gevolgen ervan.

De zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel

We spreken van NAH wanneer het hersenletsel op een later moment in het leven ontstaat. Denk daarbij aan een val of auto-ongeluk, een hersentumor of aandoening van de hersenen. Veel mensen met NAH houden blijvende beperkingen over aan het hersenletsel. Soms zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld, bijvoorbeeld bij een gedeeltelijke verlamming of problemen in het bewegen. Maar iemand kan bijvoorbeeld ook moeite hebben met concentratie, extremer gedrag vertonen of gevoelens van angst of somberheid ervaren. Deze zogenaamde Onzichtbare Gevolgen hebben vaak een grote impact op het leven van iemand met NAH en de directe omgeving.

Lees meer over NAH op de website van de Hersenstichting.

Expertisecentrum NAH

Het Expertisecentrum NAH is gespecialiseerd in de zorg en behandeling van mensen met NAH. We hebben een eigen expertteam met specialisten die samenwerken aan een passend behandeltraject. De zorg die we leveren is altijd op maat en passend bij uw wensen en behoeften of die van uw naaste. Ieder traject is volledig gericht op de persoonlijke behoeften en ontwikkeldoelen. De naaste omgeving wordt hierin meegenomen, want ook voor hen is de verandering vaak groot.

 Gespecialiseerde zorg en behandeling

Binnen het Expertisecentrum NAH bieden we verschillende vormen van zorg en behandeling, variërend van verpleeghuiszorg, dagbehandeling en (poliklinische) behandeling na de revalidatiefase.

Verpleeghuiszorg en revalidatie

Wanneer het voor u of uw naaste (tijdelijk) niet meer mogelijk is om thuis te wonen, biedt verpleeghuiszorg uitkomst. Hierbij verblijft u of uw naaste in een van de Archipellocaties. Het kan zijn dat u tijdelijk bij ons verblijft om te revalideren. Maar ook langdurige opname is mogelijk, in een omgeving waar 24/7 zorg beschikbaar is.

Dagbehandeling

Ook voor mensen met NAH die thuis wonen hebben we verschillende behandelprogramma’s. Deze programma’s zijn erop gericht u of uw naaste te leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel. In overleg met de behandelaren ontvangen we u of uw naaste één of meerdere dagen per week bij onze locaties Landrijt en Dommelhoef voor bijvoorbeeld gespecialiseerde dagbehandeling.

Behandeling van afasie

Op Dommelhoef bevindt zich tevens ons Afasiecentrum. Hier organiseren we groepsbehandelingen gericht op het verbeteren van de communicatie in het dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren voeren van gesprekken, opnieuw leren te e-mailen of berichten te sturen of het begrijpend lezen van de krant.

Behandelprogramma Hersenz

Ervaart u of uw naaste problemen na de revalidatiefase, waardoor u voor uw gevoel niet verder komt in het leven met niet-aangeboren hersenletsel? Dan is het landelijke behandelprogramma Hersenz wellicht passend. In verschillende modules leert u, samen met de omgeving, om te gaan met de blijvende veranderingen en hoe u het leven met hersenletsel (opnieuw) kunt vormgeven.  

Individuele behandeling

Wij bieden individuele behandeling, gericht op de gevolgen van NAH. Deze wordt verzorgd door deskundige behandelaren gespecialiseerd in hersenletsel. Samen werken we aan de (diverse) problemen waar u of uw naaste met NAH tegenaan loopt. De behandeling wordt (contractafhankelijk) vergoed vanuit de Eerstelijnszorg en de de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP).

NAH+

Wij zijn, naast de zorg en behandeling van mensen met NAH, ook gespecialiseerd in de zorg en behandeling van mensen met NAH+. De “+” staat voor ernstige, bijkomende gedragsproblemen. Deze problemen hangen direct of indirect samen met het hersenletsel en vragen vaak om een combinatie van meerdere behandel-, woon- en zorgvormen.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van het Expertisecentrum NAH?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Of maak een afspraak met een van de behandelaren. We staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 040 264 64 64 of rechtstreeks via het secretariaat van de Dienst Behandeling via telefoonnummer 040 261 01 02

U staat er niet alleen voor!

Heeft u of uw naaste NAH en wilt u graag een vraag stellen, uw gevoel uiten of gewoon even uw verhaal kwijt? De mensen achter de breinlijn staan u graag te woord. U kunt contact opnemen door te bellen naar 088-6330999 of een mail te sturen naar informatie@nahzobrabant.nl. Vermeld in uw mail uw naam en telefoonnummer. De coördinator helpt u verder en brengt u, indien gewenst, in contact met een ervaringsdeskundige.

breinlijn.jpg

 

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures