Akkers

In Akkers wordt zorg, welzijn en wonen geboden die aansluit op úw wensen. In het geheel gerenoveerde gebouw in het centrum van Nuenen wordt verpleeghuiszorg geboden aan cliënten met een psychogeriatische zorgvraag en aan cliënten met lichamelijke (somatische) problematiek. Op de begane grond bevinden zich algemene ruimtes, zoals twee ruime woonkeukens, een muziekcafé, een bibliotheek, een serre, een salon en een beschermde patio waar men ook als het een beetje koeler is aangenaam kan vertoeven. Al deze sfeervolle ruimtes zijn met veel zorg ingericht en hebben ieder een eigen uitstraling. Centraal op de begane grond is de Gasterij met een ruim terras. Akkers verbindt het dorpscentrum en de (aanleun)woningen aan de achterzijde van Akkers. Omwonenden zijn van harte welkom om Akkers te zien als volwaardige woonwijk binnen het dorp en gebruik te maken van de vele voorzieningen die Akkers biedt. Te denken aan de kapper, wellness, kapel, atelier en het gezondheidscentrum met Archipel Thuis en de behandelaren zoals de fysiotherapeut en de diëtist.

Wonen & zorg 

In Akkers wonen vijftig cliënten met een psychogeriatische achtergrond (dementie). Er zijn vijf woonstraten voor elk acht tot twaalf bewoners. Iedere bewoner heeft een eigen suite: een ruime woon-/slaapkamer met eigen sanitair. Op elke woonlaag bevindt zich een kleine keuken. Cliënten brengen bij voorkeur de dag beneden door. In één van de sfeervolle, grote woon-/leefkeukens of in één van de andere ruimtes. Maar natuurlijk is de bewoner vrij om in de eigen woon-/slaapkamer te blijven als dat de voorkeur heeft. De bewoner/mantelzorger kan in de suite met eigen apparatuur eventueel koffie en thee maken. Elke bewoner kan deel nemen aan sociale en maatschappelijke activiteiten zowel binnen Akkers als daarbuiten. Activiteiten bieden de mogelijkheid buurtgenoten en gelijk geïnteresseerden te ontmoeten.

Bewoners met een indicatie vanwege een lichamelijke beperking wonen in één van de appartementen aan de Margot Begemanstraat. Tweekamer-appartementen met een volwaardige keuken, ruime berging, ruime badkamer en eigen balkon of terras. Ook zij kunnen gebruik maken van alle faciliteiten die Akkers biedt.

Mantelzorgers

Binnen Akkers is een integrale samenwerking tussen medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers. We doen alles samen met en rondom de bewoner.  De mantelzorgers en het sociale netwerk worden actief betrokken bij het reilen en zeilen binnen Akkers. Het is de bedoeling dat mantelzorgers zich zo thuis voelen binnen Akkers dat meedoen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het geheel. De 'straatgesprekken', waarbij meningen en wensen worden gedeeld, vinden ook met alle betrokkenen plaats. Als mantelzorgers zich onderdeel van het geheel voelen, is het bieden van ondersteuning geen verplichting maar een natuurlijk proces. Voor mantelzorgers is er gelegenheid om gebruik te maken van een logeerkamer.

Welzijn

Een knipbeurt bij de kapper, een bezoekje brengen aan de kapel: alle cliënten van Akkers kunnen gebruik maken van alle faciliteiten. De supermarkt ligt aan de overkant en is dus ook voor alle cliënten gemakkelijk te bereiken. En doordat Akkers in het centrum van Nuenen ligt, zijn ook alle unieke plekjes van het dorp hier dicht bij huis. In de Gasterij en bij mooi weer op het terras zijn bewoners, familie en bezoekers elke dag welkom voor een praatje, een hapje of een drankje.

Akkers speelt zoveel mogelijk in op de verschillende wensen en behoeften die ouderen hebben. Daarom organiseren wij dagbestedingsactiviteiten die aansluiten bij vele interesses en mogelijkheden. Daarnaast bieden wij ook dagbesteding voor mensen die wachten op een plaats in een woonzorgcentrum. Mantelzorgers krijgen hierdoor meer tijd en ruimte voor zichzelf. Samen met de dagbestedingscoach wordt voor cliënten (zowel bewoners als mensen die van buiten komen) een arrangement op maat gemaakt. Gekeken wordt naar de activiteiten die het beste aansluiten bij de persoonlijke wensen en achtergronden.

 

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures