'Meer rust, tijd en aandacht'

Het verhaal van Wendy

Dat er ook hele mooie dingen zijn ontstaan de afgelopen maanden, bewijst het verhaal van Wendy. Als horecamedewerker bij de Gasterij van Archipel Zuiderpark had zij in de coronaperiode veel meer tijd over voor contact met cliënten.

Corona bracht een bepaalde rust met zich mee, waarbij ik de bewoners op een hele nieuwe manier heb leren kennen.

Als horecamedewerker in Zuiderpark is het regelmatig flink aanpoten. Iedere ochtend, middag en avond worden maaltijden geserveerd aan bewoners. Tussen deze piekmomenten door ontvangen cliënten vaak bezoek in de Gasterij en vormt het café/restaurant een ontmoetingspunt voor omwonenden. “Eigenlijk zijn we constant in de weer; bestellingen opnemen, eten voorbereiden, uitserveren,” vertelt Wendy. “Dat maakt dit werk heel leuk, maar soms gaat het ook gepaard met veel stress en is er weinig ruimte voor echt contact met bewoners, familie en omwonenden. Dat vind ik weleens jammer, want dat contact maakt het werk extra bijzonder.”

Tijd voor een praatje
De afgelopen maanden waren, als gevolg van de coronamaatregelen, een stuk rustiger. Wendy: “Bewoners mochten natuurlijk geen bezoek ontvangen en ook hadden we tijdelijk geen sociale buurtfunctie meer met de Gasterij. In het begin leverde dit veel verwarring op voor bewoners, maar na een tijdje bracht het een bepaalde ontspanning met zich mee. Bovendien konden wij ons werk binnen de horeca met veel meer rust en aandacht doen. Zo hielden we regelmatig tijd over voor cliënten en konden we eens een keer wat langer een praatje maken en horen hoe het echt met iemand gaat.

Die oprechte aandacht was heel plezierig, zowel voor ons als voor de bewoners. Het werk als horecamedewerker werd hierdoor veel socialer. 

Nieuwe taken
Wendy zag van dichtbij hoe er binnen de rust nieuwe, laagdrempelige activiteiten ontstonden in de Gasterij. “Spelletjes op 1,5e meter bijvoorbeeld. Dat was leuk om te zien. Daarnaast heb ik zelf aan nieuwe taken mogen proeven. Zo heb ik verschillende bewoners die pas sinds kort in Zuiderpark wonen, geholpen bij de aankleding van de kamer – iets wat ze nu natuurlijk zonder naasten moesten doen. Ook heb ik het zorgteam ondersteund door de bezoekplanning op te pakken. Ik had vanuit die rol veel contact met de familie van bewoners.

Daardoor heb ik zowel bewoners als familie op een hele nieuwe manier leren kennen. Dat heeft echt iets toegevoegd aan mijn werk.

Het scheelde natuurlijk ook dat er binnen Zuiderpark weinig besmettingen waren. Ik kan me voorstellen dat de sfeer anders een stuk minder ontspannen zou zijn geweest. En nu we weer volledig geopend zijn, is het natuurlijk heel fijn om ook naasten en omwonenden opnieuw te kunnen verwelkomen. Maar de rust, tijd en aandacht hoop ik wel mee te kunnen nemen in mijn werkzaamheden.”

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures