'Sluiten is makkelijker dan opstarten'

Het verhaal van Lisa

Lisa is woonbegeleider bij Passaat en werkt met mensen met dementie. Omdat ze zelf in de risicogroep voor corona zit, moest ze vanaf het begin met een mondkapje, bril en handschoenen werken. Lisa: “Er zijn altijd momenten waarbij ik niet op anderhalve meter afstand kan blijven. Aanvankelijk waren we bezorgd hoe bewoners zouden reageren op de beschermende kleding, maar dat viel erg mee. Zelf heb ik er meer moeite mee. Ik heb een functie waarin ik veel loop en dan is een mondkapje en een bril die voortdurend beslaat best intensief. Af en toe moet je gewoon even een stapje terug doen om weer op adem te komen.”

Toen de deuren van Passaat dicht gingen, werden Lisa en haar collega het aanspreekpunt voor de raambezoeken en (video)bellen. Lisa: “Daar hadden we onze handen vol aan. Het ging door van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Wij zijn een afdeling waar familie graag en veel komt en erg betrokken is. In de beginperiode hadden ze veel begrip voor de maatregelen. We kregen bloemen, chocola, kaarten, iedereen had respect voor ons.”  

In de lockdown waren alle deuren dicht en heerste er een weldadige rust. Dat deed bewoners en medewerkers heel goed

De bewoners die in een verdere fase van dementie zitten, hadden minder last van de lockdown. Dat was voor bewoners die wat meer begrijpen anders. Lisa. “Sommigen werden erg emotioneel. Ze zagen dat we de deur niet meer openden voor hun familie. Begrepen de raamgesprekken niet. Ze konden het nauwelijks verstaan en dat zorgde voor onrust. Voor mensen met dementie is het moeilijk uit te leggen. Er is eigenlijk niet mee om te gaan. Het is zoals het is.”

Koffertje voor de deur
Lisa: “We hebben geen coronagevallen gehad. Wel een aantal verdenkingen die negatief getest zijn. Die moesten we wel in isolatie houden en dat is niet fijn om te doen. Zeker omdat de slaapkamers niet zo groot zijn. Er zijn in die periode wel mensen overleden. Dan zie je dat een cliënt achteruitgaat, en dan moet familie daarbij kunnen zijn. Dat is toch het belangrijkste wat er is? Het mocht pas op het allerlaatste moment. Wij hebben ook opnames gehad in de coronatijd. Nieuwe bewoners mochten door één familielid gebracht worden, maar deze persoon moest hierna meteen weer gaan. Dat is mensonterend.”

Gewoon top

Op de afdeling hebben we er alles aan gedaan om de sfeer goed en ontspannen te houden.

"We hebben op een gegeven moment er bewust voor gekozen om geen nieuws meer aan te zetten om onrust buiten de deur te houden. Verder deden we spelletjes, keken een mooie film, bakten een appeltaart en dat werkte. Daar hebben we achteraf ook veel complimenten voor gekregen. We hebben als een hecht team gefunctioneerd, en hebben met zijn alle de schouders eronder gezet om er toch iets van te maken, voor onze bewoners. Echt top.”  

Onbegrip
“Naarmate de tijd vorderde, mocht er steeds meer en dan blijkt abrupt sluiten makkelijker dan langzaam opstarten”, meent Lisa. “Om de twee weken waren er nieuwe regels en wij moesten van alles op de hoogte zijn. We merkten ook dat familie er meer moeite mee kreeg, het duurde gewoon te lang. Het voelde als politieagent spelen terwijl wij natuurlijk niets liever wilden dan familie binnen laten. Maar het mocht niet en dat zorgde voor onbegrip, frustratie en verdriet. Nu zijn we gelukkig weer open.”

Lessen te trekken
Wat er positief was aan deze ervaring? Over die vraag hoeft Lisa niet lang na te denken: “De rust op de afdeling. Sommige bewoners kunnen slecht tegen prikkels van deuren die steeds open en dicht gaan. Daarbij zijn we ook nog eens een doorloop naar andere afdelingen. In de lockdown waren alle deuren dicht en heerste er een weldadige rustig. Dat deed de cliënten maar ook medewerkers goed. Nu de afdeling weer open is, hebben we gezegd dat we die doorloop niet meer willen. De les die ik persoonlijk heb getrokken, is dat je zelf je verantwoordelijkheid moet nemen. Wat kan en wat kan niet. Een tweede lockdown moeten we proberen te voorkomen en dat kunnen we alleen mét elkaar.”

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures