Contactformulier
19 juli 2022

Voor wat, hoort wat

Voor wat, hoort wat
Anita, verzorgende IG

‘Frans, hier is je medicatie. Zou je die snel op willen drinken want anders wordt het dikker en dat is niet zo fijn met slikken’. Anita Vervoort, verzorgende IG in opleiding is aan het werk. Ze is begonnen aan het verkorte Lefgozer-traject waarin leerlingen in 18 maanden tijd worden opgeleid tot verzorgende IG. Voor een overstap naar de zorg is lef nodig vandaar dat deze zij-instromers met recht de eretitel Lefgozer dragen. 

Om in de toekomst meer Mbo-leerlingen te kunnen opleiden voor de zorg, zijn voorwaarden en ​mogelijkheden voor zij-instromers aantrekkelijker gemaakt. Zo wordt de opleiding 100% vergoed, krijgen leerlingen na hun diploma een vaste aanstelling en worden ze intensief begeleid. Bovendien krijgen ze vanaf dag één van hun opleiding een marktconform salaris en zijn zo verzekerd van een vast inkomen. Doorgroeien na het diploma? Ook dat is mogelijk. Inmiddels zijn er sinds de start van dit initiatief in 2019, al honderden zij-instromers gestart bij organisaties in Brabant en hebben net als Anita een carrièreswitch gemaakt.

Voor ogen houden waarom

Anita: “Normaal gesproken duurt de opleiding verzorgende IG drie jaar maar ik heb gekozen voor het Lefgozer-traject omdat ik in anderhalf jaar klaar wil zijn. Zeker omdat extra handjes in de zorg heel hard nodig zijn. Ik draai eigenlijk volwaardig mee met de dagelijkse zorg: overdragen, rapporteren medicijnen ronddelen en meehelpen met ochtend- en avondzorg van de bewoners. Gelukkig word ik niet in het diepe gegooid want ik kan altijd op mijn team terugvallen en daarnaast word ik goed begeleid door een werkbegeleider van Archipel. De organisatie investeert veel in mij om me op te leiden, dus ik vind zelf dat ik ook moet investeren. Naast mijn werk op de afdeling ben ik zeker 8 uur per week bezig met mijn studie. Dat kan af en toe best pittig zijn, maar als je voor ogen houdt waarvoor je het doet… ”

"Ik wil in anderhalf jaar klaar zijn. Zeker omdat extra handjes in de zorg heel hard nodig zijn."

Anita zit met een cliënt aan tafel en samen bladeren ze door een map. “We hebben voor iedere bewoner op de afdeling een boek gemaakt waarin hun levensgeschiedenis staat. Daar kijken we met enige regelmaat in en zo komen herinneringen naar boven en trainen we het geheugen. ‘Weet u nog waar deze foto is genomen? En wie is dit? Goed onthouden hoor’.

Anita: “Het is zo belangrijk dat bewoners hun naasten, hun familieleden, vrienden en kennissen zo lang mogelijk blijven herkennen. Wat ik van Archipel vind? Archipel als organisatie spreekt me enorm aan. Ze stimuleren me en waarderen het als ik met nieuwe ideeën kom. Het team waarin ik terecht ben gekomen is fijn en ik werk graag met mensen met dementie. Het huis waarin ik werk ziet er bovendien modern en comfortabel uit. Echt een mooie omgeving voor bewoners. Nee, ik ben dik tevreden. Ik hoop dat ik hier na mijn opleiding nog lang mag werken.”  

 

Geïnteresseerd?


Bekijk onze vacatures of neem deel aan één van de JobCafés om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Of kijk voor meer informatie over Lefgozer op: www.lefgozer.nu 

Vacature

JobCafé

 

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures