22 juli 2021

Ván de werkvloer, vóór de werkvloer

Ván de werkvloer, vóór de werkvloer
Jennifer, adviseur personeelsplanning

Je zegt dat jij de enige bent die ‘blij’ is met ziekmeldingen. Hoe kun je daar ‘blij’ mee zijn?

Klinkt misschien vreemd maar dan is er weer een rooster waarin iets opgelost moet worden. Ik vind mijn werk heerlijk en uitdagend; de variatie, het organiseren van capaciteit, het adviseren en het puzzelen om losse eindjes aan elkaar te verbinden. Bovendien is geen dag hetzelfde. Ik werk in het planbureau van Archipel samen met acht adviseur-personeelsplanners. Sommigen komen uit de zorg, anderen niet. Wat we met elkaar gemeen hebben, is dat we allemaal een hbo-opleiding hebben.

We begonnen met drie planners maar uiteindelijk willen we aan alle 11 locaties van Archipel een vaste adviseur verbinden. In principe roosteren de zelfsturende teams zelf maar soms lukt het niet om een rooster sluitend te maken en dan kijken we mee met de aandachtsvelder roosteren. We proberen over- of onderbezetting eerst met het team op te lossen. Lukt dat niet, zetten we openstaande diensten uit binnen de locatie. Dit is niet alleen een technische handeling, maar een uitnodiging richting teams om verder te kijken dan hun eigen team en ook op locatieniveau mee te denken. Als dit niet lukt, roepen we de hulp in van Archipel Flexbureau.

Je hebt een adviserende taak, dus je mag niet zelf voor de teams roosteren. Toch?

Omdat de teams zelfsturend zijn, blijven zij eindverantwoordelijk. Wij nemen het roosteren niet over maar hebben een adviserende rol. En ja, soms moet ik op mijn handen gaan zitten omdat ik denk dat ik het zelf sneller kan. Goed adviseren is echt een vak. Je moet communicatief sterk zijn en je advies kunnen onderbouwen zodat een team met mij meegaat. Daarvoor heb je vertrouwen nodig en dat bouw je onder andere op door zichtbaar te zijn op de werkvloer. Door mezelf te laten zien, leren collega’s mij persoonlijk kennen en weten ze me eerder te vinden als dat nodig is.

Hoe is de sfeer binnen het planbureau?

Ik werk in een team dat in opbouw is. De manier van werken is niet in beton gegoten en dat maakt het werk zo leuk. Met elkaar zijn we dingen aan het ontdekken. Hoe pakken we zaken aan? Hoe beschrijven we wat iedereen doet zodat we elkaars werk kunnen overnemen? Hoe kunnen we het beste uniform werken? Met elkaar bedenken we wat beter kan en daarin heeft iedereen zijn inbreng. Zo worden we samen beter en dat is precies de dynamiek waarvan ik hou.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan één van de online JobCafés om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

JobCafé

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures