23 augustus 2020

Op adem komen

Op adem komen
Naira en Marga

Waarom hebben jullie gekozen om te werken op een beademingsafdeling?

Naira: Op deze afdeling kun je als verpleegkundige veel leren. Het is dé plek om te groeien en jezelf te ontwikkelen. De afdeling wordt ook wel mini IC genoemd vanwege de high intensieve zorg. Wij mogen veel handelingen verrichten zoals het werken met een trachea-stoma bij patiënten met een canule. We kunnen canules verwisselen en diep tracheaal uitzuigen. We leren balloneren, dit is handmatige beademing via een canule. Ook bedienen we beademingsmachines en worden regelmatig bijgeschoold. Dat is precies de beroepsmatige dynamiek waarvan de meeste collega’s houden.

Welke cliënten verblijven er op jullie afdeling?

Marga: Cliënten met respiratoire insufficiëntie als gevolg van een neurologische aandoening als multipele sclerose en bepaalde spierziektes waardoor ademhalingsspieren minder goed functioneren. Daarom krijgen ze non-invasieve en invasieve beademing. De leeftijd van onze cliënten varieert tussen de 40 en 70 jaar. In de gezamenlijke huiskamer eten ze samen, maken een praatje of kijken tv. Het is ook de plek waar wij werken. Sommige cliënten kunnen, als dit medisch verantwoord is, na een verblijf bij ons zelfstandig wonen in een Fokuswoning of ze gaan terug naar huis. In dat geval worden naasten geschoold door het Centrum Voor Thuisbeademing (CTB). Wij begeleiden hen bij het oefenen in de praktijk.

Intensief allemaal. Is er ook tijd om stoom af te blazen?

Naira: De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk hebben we ook plezier! Wij verrichten zorg waarbij we ons steeds bewust zijn van de complicaties die kunnen optreden. Op een gegeven moment ontwikkel je een klinische blik en daarmee groeit het vertrouwen in je vaardigheden. Misschien stom om van jezelf te zeggen maar we zijn professionals, dat is zeker. Maar gelukkig is er ook tijd om plezier te hebben. Met elkaar maar ook met cliënten. En dat gebeurt regelmatig. Het gaat bij ons echt niet altijd over ziek zijn. Eigenlijk bij voorkeur niet.” 

Geïnteresseerd? Bekijk onze vacature of kom langs voor een gesprek om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures