Contactformulier
1 augustus 2022

Geen dag zonder nacht

Geen dag zonder nacht
Robin, contactverpleegkundige bij Archipel Fleuriade

“Sommige mensen denken dat ouderenzorg saai is maar het tegendeel is waar. Mensen met dementie zijn niet altijd gemakkelijk te doorgronden en voor mij zit daar de uitdaging. Uitvinden wat er in iemand omgaat en waar gedrag vandaan komt. Samen met cliënten onderzoeken wat kwaliteit van leven is, ook als ze dat verbaal niet kunnen zeggen. Dat vergt creativiteit en geduld maar tot nu toe is het bij iedereen gelukt”, aldus een gepassioneerde Robin van der Mee, contactverpleegkundige bij Archipel Fleuriade.

Robin heeft haar hbo-V opleiding bij Archipel bijna afgerond. Omdat ze al een hbo-diploma in de pocket had, deed ze dit in één jaar terwijl ze ook nog 36 uur in de zorg werkte. Robin: “Het was doorbijten maar ik ben er bijna. Ik werk nu een half jaar in de nachtdienst. We hebben een vast nachtdienstteam en ik vul de openstaande diensten in. Eerlijk is eerlijk: ik hou van de nacht. Ik heb de verantwoordelijkheid over 33 cliënten en ik kijk of cliënten gedesoriënteerd zijn of niet kunnen slapen. Dan stel ik ze gerust, ga maar lekker slapen. Zo krijg ik ook meteen een mooi inzicht in 24-uurszorg en wat dat voor bewoners betekent. Een goede nachtrust bepaalt hoe cliënten overdag zijn, wat dat betreft kun je in de nachtdienst wel het verschil maken.”

"Om in de nachtdienst te kunnen werken moet je medische kennis hebben, zelfstandig zijn en vooral beschikken over inlevingsvermogen"

“En dan te bedenken dat ik als kind heel bang was in het donker”, bekend Robin. “Dat is inmiddels wel over. Ik loop twee keer per nacht een ronde. Kijken of mensen in bed liggen, medicatie geven en verschonen. Daarnaast zijn er bewoners met valgevaar. Als er een sensor afgaat dan krijgen we een melding. In principe sta ik alleen maar als iemand verzorgd moet worden door twee medewerkers, kan ik een collega bellen. Verder hebben we een Ambulant Verpleegkundig Team dat altijd beschikbaar is. Tijd om te knikkebollen is er overigens niet want er is altijd werk aan de winkel: roosteren, rapporteren, mails beantwoorden, overdracht schrijven of medicatie bestellen.” 

"Sommige mensen denken dat ouderenzorg saai is maar het tegendeel is waar"

“Om in de nachtdienst te kunnen werken, moet je medische kennis hebben, zelfstandig zijn en vooral beschikken over inlevingsvermogen”, besluit Robin. “Dat laatste is het aller, aller, allerbelangrijkste in ons werk want daarmee begint en eindigt goeie zorg. Verder is Archipel een fijne club om voor te werken. Ze zijn attent, je bent geen nummer en ze zetten je in je kracht omdat ze je blijven uitdagen. De organisatie zelf maar ook de cliënten die er wonen.”

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan één van de JobCafés om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacature

JobCafé

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures