28 maart 2022

De aard van het beestje

De aard van het beestje
Carmen - Verzorgende IG Archipel Landrijt

Voordat Carmen in de zorg ging werken, runde ze tien jaar lang een vakantiepark in Tsjechië. Eenmaal terug in Nederland ging ze aan de slag als helpende in de thuiszorg. Door een teammanager werd ze vervolgens gestimuleerd om door te leren voor Verzorgende IG en kwam ze bij Archipel terecht. Carmen: “Na mijn diploma moest ik een keuze maken met welke cliënten ik graag wilde werken en het werd Landrijt. Ik ging destijds in het buitenland wonen en werken omdat ik van uitdagingen hou. Dat zit in de aard van het beestje. Uitdagingen zoek ik nog steeds en ik heb ze inmiddels ruimschoots gevonden. Ik hou echt van mijn werk.”

Je houdt van uitdagingen. Vind je die voldoende in de zorg?

Na mijn diploma Verzorgende IG moest ik een keuze maken met welke cliënten ik graag wilde werken en het werd Landrijt. Op mijn afdeling verblijven cliënten met gedragsstoornissen als gevolg van psychogeriatrische ziektebeelden zoals verschillende vormen van Alzheimer en dementie. De zorg die deze mensen nodig hebben, is complex. De complexiteit zit vooral in het gedrag. Door hun ziekte ervaren ze vaak een gevoel van onmacht die ze fysiek of verbaal kunnen uiten. Goede zorg verlenen kan alleen als je cliënten kent. Dat is een vereiste. Als je eenmaal een ingang hebt dan weet je waar cliënten gevoelig voor zijn en hoe ze kunnen reageren. Daar rekening mee houden is iedere dag weer een uitdaging. Ik hou ervan. 

Wat vind je mooi aan je werk?

Een tijd geleden lag een cliënt op sterven. Voordat de familie kwam, kon ik diegene nog even wassen zodat hij comfortabel lag en fris gewassen was. Als mensen het moeilijk hebben dan wil je er voor ze zijn. De familie was ons erg dankbaar voor onze betrokkenheid en goede zorg. Kijk, en dan zeg ik: ‘daar doe ik het voor’. Wat ik het moeilijkste vind in mijn vak is afscheid nemen, maar om dat op een waardige manier te laten gebeuren, is tegelijkertijd iets heel moois. 

Hoe vind je het om in een zelfsturend team te werken?

Ik ben iemand die houdt van communicatie. Zit je iets dwars? Praat met elkaar. Ga in gesprek en geef positieve feedback. Strooi met complimenten en blijf niet hangen in geklaag. We werken hard, we lachen veel, geven nieuwe collega's een warm welkom en de tijd om zich in te werken. Verder hebben we een divers team. Jong en oud maar helaas, op een paar leerlingen na, alleen maar dames. Een man zou welkom zijn. Mannen waar blijven jullie?

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan één van de online Jobcafés om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures 

JobCafés

Meer informatie over Archipel?

Contact     Folders & Brochures     Vacatures