Valpreventie

Ouderen en mensen met een beperking struikelen en vallen relatief vaak. Hierbij spelen factoren als balansproblemen, chronische aandoeningen en het gebruik van medicijnen vaak een rol. De lichamelijke gevolgen van dergelijke ongelukken zijn vaak ernstiger dan bij jongere mensen. Bovendien zijn zij soms angstig voor een volgende val; dit kan van invloed zijn op hun plezier in het leven. Met valpreventie kan het aantal valincidenten afnemen én kunnen de gevolgen van vallen minder ernstig zijn.

Valpreventie heeft op allerlei manieren te maken met de kwaliteit van leven:

  • lichamelijk welbevinden: vooral conditie, balans en voldoende bewegen vormen een beschermende factor ten aanzien van vallen. Daarnaast heeft het voorkomen van vallen een positieve invloed op het lichamelijk welbevinden;
  • woon-leefomstandigheden: hierbij gaat het om het creëren van een omgeving waarin de cliënt zich thuis voelt, waarin sprake is van voldoende bewegingsvrijheid en die tegelijkertijd veilig is. Dat wil zeggen, een huiselijke omgeving die het risico van vallen minimaliseert;
  • sociale zelfredzaamheid: het op een veilige manier kunnen bewegen is een belangrijk aspect van valpreventie en is noodzakelijk om te kunnen participeren. Door valongevallen kan een cliënt in een sociaal isolement raken;
  • mentaal welbevinden: zelfstandig kunnen bewegen is erg belangrijk om de autonomie zoveel mogelijk te behouden. Bovendien tast een val het zelfvertrouwen aan, door angst en vermijdingsgedrag om een nieuwe val te voorkomen.

Wat biedt Archipel?

Binnen de locaties van Archipel worden algemene valpreventieve activiteiten aangeboden. Mocht een cliënt extra hulp nodig hebben zullen er ook individuele valpreventieve maatregelen genomen. Afhankelijk van de behoefte van cliënten, de mogelijkheden van een locatie en de gesignaleerde valgevaarlijke situaties worden preventieve activiteiten ingezet zoals voorlichting en training van cliënten of scholing aan medewerkers. Daarnaast kan Valnet Eindhoven in de thuissituatie ingeschakeld worden. In het verpleeghuis kan het multidisciplinaire valpreventieteam ingezet worden bij een valrisico of na een valincident.

Programma Valpreventie

De kern van het functieprogramma ‘Valpreventie’ is dat al het mogelijke wordt gedaan om vallen van een cliënt te voorkomen zonder diens bewegingsvrijheid en autonomie in te perken. Valpreventie moet juist leiden tot verruiming van de mogelijkheden. Het functieprogramma valpreventie is gebaseerd op de handboeken van Consument en Veiligheid en op de CBO-richtlijn ‘Valpreventie’. In deze handboeken staat beschreven hoe om te gaan met valpreventie in de thuissituatie, in het verzorgingshuis en in het verpleeghuis.

Contact

Wilt u meer informatie over valpreventie, neem dan contact op met programmaleider Han Vissers via han.vissers@archipelzorggroep.nl.

Meer weten over Archipel?

Contact Folders & Brochures Vacatures