18 februari 2021

Zorgrobot Pepper voor Health Valley Bridge prijs

Zorgrobot Pepper voor Health Valley Bridge prijs

Health Valley Bridge prijs

In navolging van vorig jaar, heeft ook dit jaar Archipel zich opgeven voor de Health Valley Bridge Prijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan innovaties waarbij zorgorganisaties en bedrijven samen werken om een bepaald thema uit te voeren. Dit jaar was dit thema: “Projecten in de zorg waarbij door middel van technologie, zorg dichterbij de eigen leefomgeving wordt gebracht, met als doel om langer zelfstandig te kunnen blijven functioneren.” De winnaar van deze prijs krijgt 15.000 euro.  

Archipel diende haar innovatie Robot Pepper in. En met succes; Kwartiermaker Innovatie Tiny Janssen en en Wendy Castelijns vanuit No1Robotics mochten afgelopen woensdag 17 februari in een online pitchdag dingen naar de laatste drie finaleplaatsen. Helaas is het niet gelukt om tot de finale te komen, maar de jury was erg onder de indruk van het project.  De multidisciplinaire jury koos het project A PROMISE to prevent blindness van UMCG en Stress Autism Mate van GGz Centraal als winnaars. Overige aanwezigen bij de pitchdag kozen Voice Coaching van Zorgbalans uit als winnaar van de Wildcard.  

Op 10 maart is de officiële bekendmaking van de winnaar om 11.30 uur tijdens het plenaire programma van het Health Valley event. Lees hier meer over de zorgrobot Pepper, geschreven door Tiny Janssen, kwartiermaker Innovatie bij Archipel. 

Investeren in robotica in de ouderenzorg 

'Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn', luidt het gezegde. Want ‘ouderdom komt vaak met gebreken’, is nog zo’n uitdrukking. Want iedereen heeft wel een schrikbeeld over aftakeling. Maar in de ouderenzorg weten we dat het afhankelijk zijn van anderen het meest schrijnende is, wat je als mens kan overkomen. Niet meer zelf je dag in kunnen delen, niet meer zelf je deur open kunnen doen, niet meer zelf uit kunnen leggen wat je wilt. En dat zit vaak gewoon in de kleine dingen van alledag, die voor de oudere mens bepalend zijn hoe zij hun leven waarderen. Het zelf kunnen bepalen, zelf regelen is een groot goed, ook voor degene die hen dagelijks hierbij ondersteunen.  

Waardegedreven zorg

Ik ben blij dat ik al vele jaren mag werken in een organisatie die het gegeven van waardegedreven zorg niet alleen in haar missie heeft verankerd,  maar dit concreet heeft vertaald in het dagelijks handelen als uitgangspunt. Regie kunnen voeren op je leven en je werk, met behoud van persoonlijke integriteit en autonomie wordt, hoe moeilijk soms ook, op waarde geschat en ondersteund. Medewerkers werken bij ouderen met een hulpvraag, maar hun persoonlijke wensen en voorkeuren staan voorop, niet hun aandoening. In dat een op een contact wordt duidelijk welke activiteiten waarde toevoegen aan het leven. En dat is nu juist waar we nu al, maar zeker in de nabije toekomst grote problemen tegenkomen. Te veel ouderen te ondersteunen met te weinig mensen die dit kunnen doen. 

Meerwaarde zorgrobot Pepper

We zien robot pepper als een voertuig om het ontwikkelen van software verder te brengen en daarmee het verschil kunnen maken. Robots hebben hun meerwaarde al wel bewezen in de sociale context van de zorg, maar Archipel wil heel graag met meerdere ontwikkelaars de handen ineen slaan om dit verder te brengen en met No1Robotics hebben we dit al in een routekaart vastgelegd. 

We zien hoe er wordt gereageerd op robots en dat biedt perspectief voor een zoektocht wat er allemaal mogelijk is. Waar kan een robot allemaal bij ondersteunen? Bij revalidatie, taal, maar juist ook bij die momenten in iemands leven, waarbij de oplossingen nu schrijnend zijn? We maken heel vaak mee dat mensen die thuis of in het verpleeghuis willen sterven in hun laatste levensdagen nog verplaats worden naar een andere zorgsetting door een terminaal delier. Omdat het menselijk niet mogelijk is om 24/7 continue aandacht te geven. Dit moet anders kunnen en we willen heel graag ontdekken of dat de inzet van robots hierbij een gamechanger kan zijn. De ouderenzorg kan dus wel een oppepper gebruiken.  

- Geschreven door Tiny Janssen, kwartiermaker innovatie bij Archipel

 

0R8A4137verkleind.jpg

Tiny Janssen en zorgrobot Pepper