Menu
Zorg op afstand met de innovatieve Mobiele Diagnose Box

Zorg op afstand met de innovatieve Mobiele Diagnose Box

10 juni 2020
Categorie: Startpaginanieuws

Archipel is één van de oprichters van het Zorg Innovatieplatform Zuidoost-Brabant. Samen met de vier partner-organisaties wordt gewerkt aan verschillende innovatieve projecten. Één daarvan is project ‘Behandelcirkels’ waarin we onderzoeken hoe in de avonden, nachten en weekenden de basis-medische zorg voor cliënten op een effectieve, kwalitatieve én toekomstbestendige manier vormgegeven kan worden. Hiervoor is het initiatief ‘ digitale dokterstas’ ontstaan; een koffer met daarin allerlei applicaties waarmee een arts op afstand kan meekijken naar de onderzoeken die bij een cliënt worden uitgevoerd door gespecialiseerde verpleegkundigen. Deze digitale dokterstas is inmiddels gerealiseerd tot een Mobiele Diagnose Box en op dinsdag 9 juni heeft Archipel het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen van mede-ontwikkelaar Diamediport BV. Archipel werkt in dit project nauw samen met Vitalis, deze organisatie verwacht binnenkort ook een exemplaar van de box.

Mobiele-Diagnose-Box.jpgOp de foto v.l.n.r. Arno Bakers van Diamediport, Saskia Hendriks en Richard Marijnissen van het Ambulant Verpleegkundig Team en specialist ouderengeneeskunde Maggy v.d. Brand van Archipel

Deskundigheid en zorg op afstand

De Mobiele Diagnose Box is ontwikkeld om de druk op artsen (vooral in avond, nacht en weekend) te verminderen en de inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen te optimaliseren. Met zorg op afstand is de cliënt is sneller en efficiënter geholpen. De gespecialiseerd verpleegkundigen van het Ambulant Verpleegkundig Team verrichten het onderzoek bij de cliënt zodat de arts op afstand een goed beeld krijgt van de situatie en daarop de behandeling kan inzetten.

Een deel van de zorgtechnologie, zoals ECG en enkel-armindex kan direct in gebruik worden genomen. Voor de overige applicaties, bijvoorbeeld SmartGlass, worden de verpleegkundigen van het Ambulant Verpleegkundig Team nu geschoold. Naar verwachting kan vanaf 1 juli gewerkt worden met de SmartGlass (zie foto onder) en digitale stethoscoop waarmee de arts op afstand mee kan kijken en luisteren. Later volgt ook het ter plaatste afnemen van bloed en onderzoek doen en het gebruik van een echo-apparaat.

Regionaal gebruik

Het doel van de inzet van de box is het verminderen van de reislast van artsen met minimaal 25%.  Op verpleegkundig vlak willen we een verbetering en optimalisering van de triage realiseren. De technologie in de box kan bijdragen aan efficiëntere inzet van (schaarse) zorgprofessionals door het realiseren van deskundigheid op afstand. Het creëren van een veilige omgeving voor medewerkers, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van zorg en behandeling,  is een belangrijke nevendoelstelling. Vanuit het project Behandelcirkels wordt het gebruik van de Mobiele Diagnose Box met de artsen en verpleegkundigen geëvalueerd. Als deze pilot bij Archipel en Vitalis eind december 2020 met een positief resultaat kan worden afgesloten, zal naar verwachting een opschaling in de regio plaatsvinden bij andere zorgorganisaties.

Voor meer informatie over de projecten van het Zorg Innovatieplatform klikt u hier

Mobiele-Diagnose-Box_1917kl.jpg

Logo-Zorg-innovatie-platform-RGB.png

Terug naar overzicht