Menu
VVT-platform in de regio: “We zoeken het bondgenootschap”
Marion van Zoom en Eppie Fokkema

VVT-platform in de regio: “We zoeken het bondgenootschap”

23 december 2019
Categorie: Startpaginanieuws

De verpleeghuiszorg in de regio werkt samen in het VVT-platform Zuid-Oost Brabant. Wat houdt die samenwerking in? Marion van Zoom (directeur ouderenzorg Ananz) is de betrokken voorzitter van het platform en ging erover in gesprek met Eppie Fokkema, die als voorzitter raad van bestuur van Archipel bij het platform is aangesloten. 

Commitment
Marion licht haar regisseursfunctie toe: “In het platform komen twaalf organisaties voor verpleeghuiszorg en thuiszorg bij elkaar. Een gemêleerd gezelschap aan tafel; Ananz heeft vier locaties, Archipel elf. We praten open; echt de kaarten van de borst, dus intrinsiek samenwerken.
Wat ongelooflijk geholpen heeft, is dat we van de overheid voor 2018-2021 regionale gelden kregen om samen op te trekken in de arbeidsmarkt en om een aantal transitieprojecten te realiseren. Dat helpt ons om regionale plannen vlot te trekken.”

Eind 2018 heeft het platform een convenant gesloten: “Een mooi moment dat positief is ontvangen door het Zorgkantoor en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kennis- en adviescentrum Vilans memoreerde dat nog op landelijk niveau, al zijn we niet de enige regio in het land die goed samenwerkt.” Aan het convenant gingen maanden van intensief overleg vooraf: “We overlegden niet alleen over wat het convenant precies behelst, maar vooral over volledig commitment. We hebben het lang gehad over de zachte component van écht samenwerken, en daarin hebben we een enorme stap gemaakt. We kunnen niet anders, ook al is het ingewikkeld in zo’n grote regio. Daarbij kunnen op onderdelen ook coalities gevormd worden. Dat bijvoorbeeld Archipel en Vitalis samen optrekken in revalidatiezorg is geen bedreiging maar voegt iets toe. Lef, moed en doen; niet blijven praten.”

Lees hier het hele artikel

 

Terug naar overzicht