Menu
Vrijwilligers opleiden voor theaterproject ‘Ouderen voor Ouderen’

Vrijwilligers opleiden voor theaterproject ‘Ouderen voor Ouderen’

8 januari 2019
Categorie: Startpaginanieuws

Archipel gaat vanaf 2019 vrijwilligers opleiden voor het theaterproject ‘Ouderen voor Ouderen’ in samenwerking met theatergroep Veder. Hierdoor kunnen cliënten van Archipel genieten van de huiskamervoorstellingen van vrijwilligers.

Archipel werkt al jaren met de zogenaamde Veder Methode. Dit is een methode waarin door middel van onder andere theater, poëzie en zang in combinatie met een belevingsgerichte benadering contact wordt gemaakt met mensen die daar door een beperking of aandoening niet meer toe in staat zijn. Dit kunnen ouderen met dementie, een verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond zijn. Op dit moment geven vaste medewerkers van Archipel (huiskamer)voorstellingen onder de naam ‘Theater Visite, contacttheater in huiselijke sfeer”.

Door de bedenkers van de methodiek, theatergroep Veder uit Amsterdam, is nu een nieuw project opgezet. Dat project heet ‘Ouderen voor Ouderen’. Doelstelling van het project is om vrijwilligers uit de regio van 55 jaar en ouder op te leiden in de methodiek, met als doel hen binnen de ouderzorg in te kunnen zetten voor het spelen van huiskamervoorstellingen. Dat doen zij dan op vrijwillige basis. Te denken valt bijvoorbeeld aan spelers van amateurtoneel, mensen die affiniteit hebben met theater en zich graag willen inzetten voor de oudere medemens. Op die manier kan de Veder Methode verder worden geborgd binnen Archipel en kunnen meer cliënten genieten van de voorstellingen. 

Voor de uitvoering van het project heeft Veder subsidie gekregen. Archipel heeft zich verbonden aan een eigen bijdrage om vrijwilligers op te leiden. We doen dat in een samenwerkingsverband met andere vergelijkbare organisatie in Brabant en Limburg.

Deelname aan het project vraagt per deelnemer een tijdsinvestering van ongeveer vier dagdelen aan training (om de methode te leren kennen) en daarna vier voorstellingen, waarbij de deelnemers gecoacht worden door professionele theaterdeskundigen vanuit Veder.

Deelname aan de opleiding is kosteloos. Na afronding van de opleiding wordt verwacht dat de vrijwilliger -in teams van drie personen- minimaal eenmaal per maand een huiskamervoorstelling verzorgt binnen onze organisatie. De opleiding start in het eerste kwartaal van 2019.

Terug naar overzicht