Menu
 Terugblik Symposium vijftig jaar Archipel Berkenstaete

Terugblik Symposium vijftig jaar Archipel Berkenstaete

29 oktober 2019
Categorie: Startpaginanieuws

Op maandag 28 oktober vierden we met een symposium het vijftigjarig jubileum van onze locatie in Son en Breugel: Archipel Berkenstaete. Het thema: Goed wonen, welzijn en zorg in de toekomst voor de ouderen van Son en Breugel. Ons doel was om meer samenwerking te organiseren tussen de actieve organisaties in de gemeenschap. 

Er wordt ontzettend veel gedaan in Son en Breugel, de uitdaging is om alle krachten ook naar de toekomst toe te bundelen. Bestuurder Eppie Fokkema presenteerde de resultaten van het marktonderzoek dat Archipel heeft uitgevoerd waaruit blijkt dat het aantal 65plussers in twintig jaar toeneemt met 30% en in het bijzonder het aantal 85plussers met 100%. Kortom; een stevig opgave voor iedereen in de zaal om wonen, welzijn en zorg ook in de toekomst voor ouderen goed te organiseren.

Geluksmomenten

Ook heel belangrijk is het hebben van voldoende medewerkers én aanwas van jonge medewerkers. Berkenstaete had voor deze middag de twintigjarige student verpleegkunde (en Archipel collega) Teun Toebes (@steunentoeverlaat) uitgenodigd, die zijn passie voor ouderen laat zien met bijzondere filmpjes die hij maakt. Zijn boodschap: als er aandacht is, goede aandacht, dan zijn er zoveel mooie geluksmomenten te organiseren. Het verhaal en de filmpjes van Teun maakten indruk doordat hij zo persoonlijk de omgang met ouderen laat zien en door de goede aandacht deze mensen een mooi moment bezorgt.

Workshops en manifest

We zijn aan de slag gegaan in vijf interactieve workshops over: Dementievriendelijke gemeenschap - Gastvrij eten en ontmoeten - Langer wonen in een eigen thuis - Beleef de dag samen in de buurt - Passende zorg voor kwetsbare ouderen voor nu en de toekomst. De workshops zijn begeleid door Archipel medewerkers i.s.m. een afgevaardigde van de betrokken partijen uit het dorp. O.a. LEV groep, Alzheimer Nederland, café-restaurant De Zwaan, werkgroep wonen van de Seniorenraad, Son&Breugel Verbindt, Medisch Centrum de Linden/DOH huisartsen. Na de workshops is er een manifest getiteld 'Samenwerken voor goed wonen, welzijn en zorg in de toekomst voor de ouderen van Son en Breugel’ ondertekend door alle aanwezigen. Daarmee was het een goede afsluiter, een start voor de komende vijftig jaar van Berkenstaete én een belofte voor de ouderen van Son en Breugel.

Terug naar overzicht