1 april 2022

Archipel kleurt groen, groener, groenst!

Archipel kleurt groen, groener, groenst!
Archipel gaat voor groen!

Nieuw logo, eigen servies mee naar het werk én afval mee naar huis: Archipel gaat voor duurzaam en kleurt groen!

Datum: 1-4-22

Als Archipel hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan:

  • zo hebben we intussen voor de Eindhovense locaties het zilveren Keurmerk gehaald nadat we met de Gemeente Eindhoven de Green Deal ondertekenden.
  • we hebben een Greenteam met deelnemers vanuit verschillende locaties en een kwartiermaker Duurzaamheid.

NIEUW: groen logo!

Om dat alles nog meer nadruk te geven en kracht bij te zetten, gaan we ook stap voor stap onze huisstijl vergroenen. En vandaag presenteren we daarvan het eerste resultaat: een 'nieuw' logo! Hiermee gaan we de komende tijd aan de slag en ook andere uitingen van de huisstijl worden op een duurzame manier vervangen. 

Eigen servies mee naar het werk én afval mee naar huis

Dat is nog niet alles! We kunnen met kleine stappen al grote resultaten bereiken. Dat kan al door minder afval te produceren en door bijvoorbeeld het afval beter te scheiden. Op verschillende locaties ontstaan al zogenaamde 'afvalstraatjes' waar restafval van bijvoorbeeld etensresten en plastic gescheiden kan worden. We hopen dat onze medewerkers (nog) bewuster mee omgaan en we het afval van de Gasterijen en afdelingen beter kunnen scheiden. 

En we doen een beroep op onze medewerkers: vanaf morgen is het de bedoeling dat zij hun eigen serviesgoed van thuis meenemen en daar hun maaltijd op nuttigen. We gaan de wasbeurten van de vaatwassers drastisch beperken als iedereen eigen serviesgoed gebruikt en dat thuis dan ook weer afwast. 

Verder is het de bedoeling dat medewerkers en vrijwilligers het eigen (rest)afval mee naar huis nemen in speciale afvalzakjes die bij de infobalies en Gasterijen gehaald kunnen worden. Dus naast dat we afval beter gaan scheiden, willen we de afvalstromen verminderen. Als organisatie betalen we nl. veel geld voor het laten ophalen van ons afval. Dat geld kan natuurlijk beter besteed worden! 

Greenteam

In het Greenteam zitten medewerkers van Archipel die begaan zijn met de omgeving en iets bij willen dragen aan minder vervuiling, minder CO2 uitstoot, een gezonde planeet en alles wat daarbij komt kijken. Dit doen zij binnen/naast hun functie in zorg, dagbesteding, welzijn, facilitair en ondersteunende diensten.

Al met al veel mooie ontwikkelingen en heel erg belangrijk voor het klimaat en een volgende generatie.

*** Update: zoals velen al hadden opgemerkt, is het eigen serviesgoed en afval mee naar huis brengen een 1 april grap. Als Archipel hebben we duurzaamheid wél heel hoog in het vaandel staan. Zo is er niks grappigs aan het behalen van het zilveren Keurmerk, het ondertekenen van de Greendeal en de Greenteams op onze locaties. Daar zijn we heel trots op! De komende tijd gaan jullie nog veel meer zien en horen over duurzaamheid bij Archipel.