27 september 2021

Archipel Akkers viert 40-jarig bestaan

Archipel Akkers viert 40-jarig bestaan

​Archipel Akkers is dit jaar 40 jaar jong. Reden voor een feestje dat in 1977 begon met 5432 handtekeningen en een bus betrokken ‘bejaarden’. Gewapend met veel optimisme reden ze richting het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk om het jawoord te vragen voor een Verzorgingstehuis in Nuenen.
En dat jawoord, dat kwam.

Eppie Fokkema, voorzitter raad van bestuur Archipel blikt terug om vervolgens het vizier op de toekomst te richten: “Als ik bij Akkers op bezoek ga, krijg ik altijd een blij gevoel bij dit witte gebouw, de terrasjes en de prachtige tuin. Deze mediterrane uitstraling past perfect bij het schilderachtige karakter van Nuenen. De ambiance buiten wordt binnen voortgezet waar het leven rondom de verschillende keukens en de ruime Gasterij wordt vormgegeven. Met de komst van de Broeders van Barmhartigheid kreeg Akkers bovendien een prachtige kapel die deze locatie tot een bijzondere plek maakt. Maar 40 jaar is ook een tijd waarin vele veranderingen hun beslag kregen. De grootste verandering is de transformatie van verzorgingshuis naar verpleeghuis. Een trend die zich in de toekomst zal voortzetten in de vorm van meer verpleging thuis. De komende 25 jaar verdubbelt het aantal 75-plussers terwijl het aantal zorgverleners stagneert. Dit gegeven vraagt om een andere manier van zorgen voor elkaar.”

40 jaar is een tijd waarin veranderingen hun beslag kregen

“Om aan deze veranderende vraag tegemoet te komen, zullen wonen en zorg meer met elkaar worden geïntegreerd. Aan de Opwettenseweg bouwen we daarom een ‘leeflandgoed’ met wooneenheden voor mensen die zorg nodig hebben en mensen die deze zorg kunnen bieden. Ditzelfde principe wordt toegepast in de Pastoor Aldenhuijsenstraat. Dagbesteding blijft belangrijk, zeker voor cliënten die langer thuis wonen. Zij kunnen gebruik blijven maken van ons aanbod in Akkers.

Maar ook op dit gebied zit Archipel niet stil. De boerderij tegenover de Watermolen van Opwetten wordt op dit moment gerenoveerd. Hier gaan we dagbesteding aanbieden met Kids Society Erica. Een uniek concept waar jong en oud samenkomen en in samenwerking met buurtbewoners, verenigingen en vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren. Tot slot zullen we het dorp intensief bij de zorg blijven betrekken, en daar waar ondersteuning bij activiteiten wenselijk is altijd een rol blijven spelen.” 

Er zijn veel mensen die ik wil feliciteren maar ook van harte wil bedanken 

“Hoe de toekomst er precies uit gaat zien weet niemand, wat wel vaststaat is dat we een welverdiend feest vieren. Er zijn veel mensen die ik wil feliciteren maar ook van harte wil bedanken. Ik denk aan de vele vrijwilligers en jubilarissen die binnen Akkers actief zijn. Mensen die iets voor een ander betekenen, warmte geven en dankbaarheid ervaren.

Ook de Vrienden van Akkers wil ik bedanken. Dankzij hun inzet worden er vele extra’s voor de bewoners georganiseerd. Woord van dank ook voor de ondernemers in het dorp die zorgen voor bloemen, snoep of een lekker visje voor de bewoners. De Cliëntenraad wil ik bedanken voor hun wijze adviezen. In de hoop dat ik niemand vergeet, bedank ik zeker de medewerkers. Corona sloeg ook in Nuenen toe waarbij bewoners en medewerkers niet werden gespaard. Dit zorgde voor verdriet maar liet ook veel veerkracht zien.

Langzaam krabbelen we weer op en openen onze deuren waarbij we iedereen een warm welkom heten. In het voorjaar organiseren we een tocht door Nuenen om de verbinding met het dorp te benadrukken. Akkers ontstond vanuit grote betrokkenheid vanuit het dorp met 5432 handtekeningen. Dit engagement koesteren we want zorgen voor de ander kunnen wij niet alleen, dat doen we in Nuenen met elkaar.” 

Feestelijke activiteiten en jubileumkrant

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum worden er verschillende activiteiten binnen Akkers georganiseerd zoals kerkdiensten, verwendagen, galadiners en een receptie voor jubilarissen. Er is voor de gelegenheid een jubileumkrant uitgebracht die verkrijgbaar is bij de infobalie van Akkers. 

Klik hier voor de JubileumKrant

Foto van Akkers in 1982, Heemkundekring:

093-De-Akkers-1982.jpg